sâmbătă

4 mai, 2024

15 ianuarie, 2024

Medicii de familie și cei din ambulatoriu solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) abandonarea noilor propuneri de tarife și reguli de decontare a serviciilor medicale. În caz contrar, avertizează asociațiile profesionale ale acestora, vor lua în considerare renunțarea la contractele cu Casa și acordarea serviciilor medicale doar contra-cost. De cealaltă parte, CNAS recunoaște că bugetul alocat acestor domenii este mai mic cu 30% față de anul trecut și afirmă că are un buget limitat, ce trebuie distribuit echilibrat.

Reamintim că la adoptarea bugetului pentru 2024, premierul Marcel Ciolacu remarca creșterile remarcabile ale bugetelor destinate Educației și Sănătății – record istoric la Educație și o majorare cu 40% la Sănătate. Sumele însă nu sunt suficiente pentru acoperirea scumpirile medicamentelor și creșterile salariale din sectorul public de sănătate, au atras atenția asociațiile medicale.

CNAS a pus săptămâna trecută în dezbatere publică, proiectele cu valoarea valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.


Valorile propuse de CNAS:

  • pentru punctul per capita – 7,7 lei
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Noua valoare a punctelor și celelalte reglementări intrate în vigoare vor duce la diminuarea cu până la 50%v a veniturilor medicilor de familie și ambulator – președinte de asociație profesională

Medicii de familie și cei din ambulatoriu spun că sumele vor fi insuficiente pentru a menține funcționarea cabinetelor și a centrelor de ambulatoriu, astfel încât multe dintre ele se vor închide.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a declarat luni că valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, ceea ce va duce la o diminuare cu 40, până la 50% a veniturilor medicilor.


„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medicul.

Acestor sume considerate insuficiente, li se adaugă și alte modificări ce vor afecta veniturile cabinetelor, precum reglementarea ce limitează plata Casei la doar 20 de pacienţi pe zi, deşi medicii susţin că majoritatea consultă zilnic cel puțin 30 de persoane.

Colegiul Medicilor cere Guvernului să-și respecte obiectivele asumate de Guvernul României, la nivel internaţional, referitoare la furnizarea şi finanţarea serviciilor de sănătate, amintind autorităților că „este obligatorie consolidarea” rolului medicinei primare în sistemul de sănătate, pentru a reduce internările evitabile și risipa de resurse financiare.

CNAS: Avem un buget limitat, el trebuie distribuit echilibrat

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Celea, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce are un buget limitat ce trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă organizată după ce asociațiile medicilor și-au încheiat propria conferință.   

Celea a confirmat că fondurile pentru medicină de familie, ambulatoriu şi stomatologie sunt mai mici decât cele de anul trecut, cu aproximativ 30%, așa cum au acuzat asociațiile de profil:

“Ştiţi şi din alocuţiunile pe care le-au avut colegii medici de familie şi din celelalte domenii că la nivelul  anului acesta creditele bugetare pentru cele trei domenii de activitate sunt deficitare. Sunt la un nivel  cu aproximativ 25 – 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate, la medicina clinică  şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie.  Este lucru pentru care va trebui să găsim soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale  şi este în contextul general în care creditele de angajament şi bugetare pentru acest an vor avea nevoie de o refinanţare probabil la nivelul trimestrului IV al anului în curs”, a explicat Cristian Celea.

Datoriile către furnizorii de servicii vor fi plătite luna aceasta, promite președintele CNAS

“Vom finaliza  în această lună toate plăţile restante pentru serviciile anului 2023. Multe dintre ele, mă refer la servicii medicale  care vor fi plătite la nivelul lunii noiembrie, fiindcă ştiţi prea bine că luna decembrie va fi plătită în cursul acestei luni din fondurile alocate pentru această lună de către repartiţia care ne vine de la Ministerul de Finanţe, atât la nivel de credite de angajamente, cât şi la nivel de credit bugetar”, a mai declarant preşedintele CNAS.

Președintele Casei: Situația ar putea fi echilibrată prin redistribuiri de la domenii în care, oricum, finanțarea nu este suficientă pentru 2024

“Au fost mai multe discuţii cu Ministerul de Finanţe. Le-am început încă din decembrie,  din 24 cu argumentele necesare, mai ales pe aceste domenii. Toate domeniile sunt vitregite, dar mai ales acestea trei. A rămas ca pe baza proiecţiei, rezultatul consultării şi negocierilor să facem, cu aprobarea Ministerului de Finanţe, nişte viramente între domeniile de activitate, în aşa fel încât  practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul”, a transmis preşedintele CNAS.

Întrebat de unde ar putea fi luaţi bani, Cristian Celea a răspuns: “De la alte domenii de activitate în care oricum finanţarea nu este suficientă până la finele anului 2024. (…) Diferenţa mare este că bugetul alocat acestor trei domenii de activitate este practic împărţit de la începutul anului şi rezultatul punctului per capita şi punctului per serviciu este rezultatul unui buget alocat de la începutul anului. Deci acest calcul face parte dintr-un calcul matematic în care valoarea punctului este o diviziune din total buget alocat pe domenii de activitate, deci pe medicina de familie, spre deosebire de celelalte domenii, în care orice infuzie financiară  dă posibilitatea măririi bugetului pe domeniul respectiv”.

Efectele, în opinia asociațiilor profesionale: Aglomerarea Urgențelor și un nou val de emigrare

În opinia Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), noile măsuri vor genera o nouă presiune asupra Unităților de Primiri Urgențe (UPU), care se vor confrunta cu fluxuri crescute, pentru că puțini pacienți își vor permite plata serviciilor la cabinetele de medicină primară.

Închiderea cabinetelor de medicină de familie și a unor ambulatorii ar mai putea angrena și un nou val semnificativ de emigrări, în condițiile în care acest segment al rețelei de sănătate se confruntă deja cu îmbătrânirea personalului și un deficit de resurse umane ce depășește cu mult media posturilor libere din spitale.

Conform Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, deficitul de medici a ajuns la „cote de dezastru”, în condiţiile în care „mai bine de 4.000 de colegi” au plecat să îşi practice profesia în alte ţări europene.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: