vineri

26 aprilie, 2024

11 decembrie, 2023

Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator le recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să suspende acordarea acestor servicii prin CNAS, până la achitarea integrală a facturilor. De asemenea, ei solicită Colegiului Medicilor din România denunţarea Contractului-Cadru cu Casa, pentru încălcarea repetată a prevederilor acestuia.

Acești profesioniști se alătură altor furnizori de servicii medicale ce înregistrează probleme cu decontarea facturilor de către CNAS.

Doar spitalele și producătorii de medicamente au beneficiat de plăți parțiale, prin suplimentarea bugetului Casei cu sume din Fondul de rezervă al Guvernului.

Pentru luna octombrie au fost decontate doar 52% din serviciile medicale, deși data limită era 20 noiembrie


Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator le recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suspendarea acordării serviciilor medicale în contract cu CNAS până la achitarea integrală a obligaţiilor contractuale.

Decizia vine, explică un comunicat al Asociației, în urma întârzierilor repetate, din ultimele patru luni, a decontărilor către furnizorii de servicii de sănătate în conformitate cu Contractul Cadru pentru anul 2023.

Decontările serviciilor medicale sunt nu numai întârziate, ci şi incomplete. Spre exemplu, în momentul de față nu au fost plătită decât 52% din valoarea facturilor aferente lunii octombrie, deși acestea ar fi trebuit plătite integral până cel târziu la 20 noiembrie.

În ceea ce privește facturile pentru luna noiembrie, situația este incertă, mai spune APMA.


”Reamintim că sumele datorate nu reprezintă salariul medicilor, ci venitul integral al cabinetelor, din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere etc), impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie, etc. În condiţiile totalei lipse de transparenţă şi de predictibilitate financiară cu care Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează sistemul de sănătate din România, propunem tuturor organizaţiilor sindicale, patronale, asociaţii profesionale din domeniu să se alăture demersului nostru”, adaugă Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator.

Denunțarea Contractului-cadru și semnarea unuia nou, care să conțină penalități pentru întârzierile CNAS

Reprezentanţii medicilor de ambulator cer Colegiului Medicilor din România denunţarea Contractului Cadru pentru încălcarea repetată a prevederilor acestuia, precum şi introducerea obligatorie în prevederile viitorului Contract Cadru a penalităţilor pe care CNAS să fie obligată să le achite furnizorilor aflaţi în contract cu aceasta, similar penalităţilor pe care orice entitate fizică sau juridică este obligată să le achite în caz de întârziere de plată.

Sesizarea Avocatului Poporului

”Solicităm totodată Avocatului Poporului să se sesizeze asupra inegalităţii de tratament la care sunt supuşi furnizorii de servicii medicale în raport cu instituţiile publice, în contradicţie cu prevederile constituţionale care prevăd nediscriminarea în funcţie de forma de proprietate şi egalitatea în faţa Legii a tuturor subiecţilor acesteia şi să demareze procedurile necesare intrării în cadrul constituţional”, se mai arată în comunicat.

Medicilor de familie li s-au decontat doar 63% din serviciile prestate

Medicii denunță și ei că până la această dată au fost efectuate plăți pentru numai 63% din serviciile prestate în octombrie, în condițiile în care ar fi trebuit să existe plăți efectuate și pentru noiembrie.

Autoritățile au promis ca sumele neplătite în octombrie să fie achitate integral până pe 18 decembrie, dar majoritatea medicilor de familie nu au încredere că bugetul subfinanțat al CNAS va permite curând revenirea în grafic a plăților.

Medicii din Cluj și Mureș au anunțat, deja că, din data de 18 decembrie, în caz de neplată a acestor servicii, vor asigura consultații contracost în afara orelor de program și nu vor mai acorda consultații online sau telefonice, de importanță crescută în contextul creșterii numărului cazurilor de viroze și al celor de rujeolă.

Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova, a declarat că formele de protest adoptate pot varia, chiar dacă la nivel național s-a optat pentru variante care să afecteze cât mai puțin pacienții. „În caz de neplată a serviciilor, după data de 18 decembrie, luăm în calcul toate formele de protest de la nivel național, însă ne gândim la o soluție protectivă pentru pacienți”.

Farmaciștii au fost în grevă japoneză

Reamintim că în luna octombrie, farmaciștii au intrat în grevă japoneză, din cauza decontărilor parțiale și întârziate a medicamentelor compensate.

Din cauza întârzierilor la plată, distribuitorii au început în octombrie să refuze refacerea stocurilor din farmacii, inclusiv a tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

Pentru a evita o criză de proporții a medicamentelor, Executivul a alocat 700 de milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății este un actor indirect în finanțarea spitalelor

Confruntat săptămâna trecută, la Timișoara, cu problema spitalelor rămase fără fonduri pentru funcționare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a exclus din discuție explicând că instituția pe care o conduce este ”un actor indirect în această problematică a finanţării spitalelor, ele fiind finanţate aproape integral de Casele judeţene de asigurări de sănătate care încheie contracte de finanţare a serviciilor”.

Ministrul, care ar trebui să elaboreze politici și să găsească soluții pentru funcționarea eficientă a sistemului de sănătate, a declarat că are semnale despre probleme și că va încercarca să aducă aceste probleme în atenția Guvernului:

”Avem semnale că sunt spitale care au probleme financiare, încercăm să aducem în atenţia Guvernului aceste probleme şi împreună cu Casa Naţională să putem să găsim o suplimentare a acestor bugete până la sfârşitul anului, să nu fie probleme”.

Alexandru Rafila a mai adăugat: ”Noi sprijinim cât putem din punct de vedere al prerogativelor noastre legale finanţarea sistemului de sănătate, dar în mod evident problema trebuie să fie asumată şi gestionată cu sprijinul nostru, cu sprijinul Guvernului, al Ministerul de Finanţe, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: