marți

27 februarie, 2024

12 octombrie, 2023

Guvernul va aloca săptămâna viitoare 700 de milioane de lei pentru cheltuielile cu medicamente, din Fondul de Rezervă, după ce mai multe spitale au rămas fără tratamentele necesare bolnavilor cronici.

”Am găsit o soluţie şi pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente”, a a anunțat premierul Marcel Ciolacu. ”Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a explicat acesta.

Reamintim că mai multe spitale au reclamat lipsa medicamentelor de strictă necesitate, întrucât autoritățile nu le-au majorat sumele distribuite, deși prețul tratamentelor a urcat cu aproximativ 14%, în luna august.


Alexandru Rafilă susține că CNAS a trimis Ministerului Sănătății un set de observații, pe marginea proiectului de OUG, ce face inoperabil actul normativ.

(Citește și: „O miză de 11 mld. euro: reorganizarea / refacerea din temelii a CNAS. Modelul israelian. Liderul BNS: Se încearcă instituirea controlului total asupra Casei„)

Spitalele nu au mai chiziționat de cîteva luni medicamentele pentru bolnavii cronici

România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale, în condiţiile în care aceste produse există, dar unităţile medicale nu au bani să le achiziționeze, a explicat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, miercuri seară, la Medika TV. 

„Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile care să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi. Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget. Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a explicat Dan Zaharescu.

Medicamente sunt pe piaţă, dar nu pot ajunge la pacienţi din cauza lipsei de finanţare, a spus acesta: „Medicamentele sunt în depozite, sunt pe piaţă, dar ele nu pot să ajungă la pacienţi din lipsa acestei finanţări. S-a încercat o deblocare a situaţiei la sfârşitul lunii septembrie, ne-am pus mari speranţe că lucrurile se vor pune în mişcare cu această ocazie, dar din păcate fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii august, din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România şi datorită faptului că bugetul naţional trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului naţional şi fără o rectificare nu se poate ieşi din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii ca să cumpere medicamentele”.

Situația Fondului Unic de Sănătate – venituri și subvenții mai mari, dar deficitul pe 8 luni este de peste 3 mld. lei, similar celui de anul trecut


Aproximativ 3.000 de medicamente (adică jumătate din medicamentele aprobate în România) s-au scumpit cu circa 14% de la 01 august, conform Ministerului Sănătății, care a declarat că a prevenit astfel dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Ministerul a aplicat corecția prețurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Toate acestea au crescut brusc cheltuielile sistemului, astfel încât, în primele opt luni din acest an, deficitul de la FNUASS era de aproape 3,2 miliarde de lei, similar celui din perioada corespunzătoare a anului trecut, deși subvenția din 2023 era la sfârșitul lui august cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mare decât la 31 august 2022, iar veniturile din contribuții ale Fondului au crescut anul acesta, în primele opt luni, cu aproape trei miliarde lei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: