Farmaciştii se află în grevă japoneză, nemulțumiți că CNAS nu le-a decontat, integral și conform calendarul existent, medicamentele compensate. Din cauza întârzierilor la plată, distribuitorii au început să refuze refacerea stocurilor din farmacii.
Până acum, spun farmaciștii, s-au făcutdoar plăți parțiale și, din ac eastă cauză, mai multe medicamente subvenționate, inclusiv cele pentru tratarea cancerului, ar putea dispărea de pe piață.
Conform farmaciștilor, stocurile mai multor medicamente vor fi epuizate, în lipsa sumelor necesare achiziționării unor noi cantități de la distribuitori, care se tem că actualul context macro-economic va genera în continuare întârzieri.
În luna septembrie ar fi trebuit efectuate plățile pentru medicamentele compensate achiziționate de în luna mai și să înceapă intrarea sumelor aferente tratamentelor din iunie, însă statul a întârziat virarea banilor.
Pe de altă parte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că așteaptă răspunsul Ministerului Finanțelor în această privință.
Guvernul a promis că alocă săptămâna aceasta 700 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor
În ședința de guvern de pe 12 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a promis că săptămâna aceasta se vor aloca din Fondul de rezervă 700 de milioane de lei pentru cheltuielile cu medicamente.
Decizia a fost luată după ce mai multe spitale din țară au rămas fără tratamentele necesare bolnavilor cronici și au făcut mai multe apeluri la guvernanți.
”Am găsit o soluţie şi pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente”, a a anunțat premierul Marcel Ciolacu. ”Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, declara pe 12 octombrie premierul.
Spitalele nu au mai chiziționat de cîteva luni medicamentele pentru bolnavii cronici
România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale, în condiţiile în care aceste produse există, dar unităţile medicale nu au bani să le achiziționeze, a explicat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, miercuri seară, la Medika TV.
„Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile care să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi. Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget. Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a explicat Dan Zaharescu.
Medicamente sunt pe piaţă, dar nu pot ajunge la pacienţi din cauza lipsei de finanţare, a spus acesta: „Medicamentele sunt în depozite, sunt pe piaţă, dar ele nu pot să ajungă la pacienţi din lipsa acestei finanţări. S-a încercat o deblocare a situaţiei la sfârşitul lunii septembrie, ne-am pus mari speranţe că lucrurile se vor pune în mişcare cu această ocazie, dar din păcate fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii august, din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România şi datorită faptului că bugetul naţional trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului naţional şi fără o rectificare nu se poate ieşi din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii ca să cumpere medicamentele”.
Situația Fondului Unic de Sănătate – venituri și subvenții mai mari, dar deficitul pe 8 luni este de peste 3 mld. lei, similar celui de anul trecut
Aproximativ 3.000 de medicamente (adică jumătate din medicamentele aprobate în România) s-au scumpit cu circa 14% de la 01 august, conform Ministerului Sănătății, care a declarat că a prevenit astfel dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Ministerul a aplicat corecția prețurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).
Toate acestea au crescut brusc cheltuielile sistemului, astfel încât, în primele opt luni din acest an, deficitul de la FNUASS era de aproape 3,2 miliarde de lei, similar celui din perioada corespunzătoare a anului trecut, deși subvenția din 2023 era la sfârșitul lui august cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mare decât la 31 august 2022, iar veniturile din contribuții ale Fondului au crescut anul acesta, în primele opt luni, cu aproape trei miliarde lei.
****