Ministrul german al Justiției, Marco Buschmann (foto), a recunoscut că Germania poartă o responsabilitate în declanșarea războiului Rusiei din Ucraina, deoarece a sprijinit conducta Nord Stream 2.
„Știind ceea ce știm astăzi, decizia de a susține Nord Stream 2 în urma anexării Crimeei în 2014 a fost contribuția Germaniei la izbucnirea războiului din Ucraina”, a spus Marco Buschmann, citat de Politico, în discursul de bun venit la reuniunea miniștrilor justiției G7 la Berlin.
El a adăugat că este de datoria Germaniei să „confrunte direct acest adevăr” și să „trage concluziile corecte” din acesta.
(Citește și: ”Omuleții verzi” trec primii prin Nord Stream 2, supranumită de Polonia ”conducta Ribbentrop – Molotov”)
O versiune a citatului ministrului Buschmann a fost, de asemenea, distribuită în mod vizibil pe profilul de Twitter al ministerului justiției.
Marco Buschmann a găzduit marți o întâlnire comună a miniștrilor justiției G7 la Berlin. Ei au decis ca autoritățile judiciare ale țărilor G7 să coopereze mai strâns în investigarea crimelor de război rusești din Ucraina.
Eforturile guvernelor Scolz și Merkel de a salva Nord Stream 2
Prin susținerea necondiționată a proiectului Nord Stream 2 de către Germania în ciuda agresiunii ruse din 2014 din Ucraina – care s-a încheiat cu anexarea Peninsulei Crimeea și crearea unor enclave separatiste în estul Ucrainei – Rusia a căpătat încredere că nu va fi supusă unor mari presiuni sau sancțiuni dacă va ataca din nou Ucraina.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)
Declarația ministrului Marco Buschmann (membru al FDP, aliat la guvernare al socialiștilor) atacă indirect poziția cancelarului Olaf Scholz, care a apărat multă vreme acest proiect comun cu Rusia.
În decembrie anul trecut, Olaf Scholz a etichetat Nord Stream 2 drept un „proiect din sectorul privat” care nu are legătură cu agresivitatea Rusiei în relațiile cu Ucraina și cu NATO.
Conducta Nord Stream 2 a fost o afacere bună pentru Social Democrați, ca partid, dar și pentru ”persoane fizice” germane. Cel mai strident exemplu este cel al fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a rămas fidel Rusiei și după începerea războiului.
Legătura cu Germania a Nord Stream 2 se făcea în landul Mecklenburg-Western Pommerania, condus la acea vreme de Manuela Schwesig, lider local al SPD și principal beneficiar local al investițiilor Rusiei.
Guvernul landului a înființat ”Fundația pentru climat și protecția mediului”, acordându-i o finanțare de 200.000 euro, care a fost suplimentată de Nord Stream 2 AG, deținută de Gazprom, cu 60 milioane euro. Pe lângă susținerea proiectelor de mediu, fundația își propune, oficial, să ajute la contracararea sancțiunilor impuse de Statele Unite proiectului Nord Stream 2.
Nu doar actualul cancelar și Socialiștii au fost susținători ai acestui proiect, ci și fostul guvern Merkel și CDU.
(Citește și: ”Germania răspunde Parlamentului European: ”Nu este nicio legătură între Navalnii și Nord Stream 2”)
În ianuarie 2021, după tentativa de otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnii, guvernul Angelei Mekel anunța că nu abandonează proiectul Nord Stream 2 în ciuda sancțiunilor impuse de Statele Unite și a solicitării formulate de Parlamentul European de blocare a proiectului rusesc.
În noiembrie 2021, presa germană a publicat un document potrivit căruia guvernul Angelei Merkel cerea membrilor Congresului SUA să nu sancționeze conducta Nord Stream 2 deoarece acest lucru ar „slăbi” credibilitatea SUA și, în cele din urmă, ”ar dăuna unității transatlantice”.
Documentul mai asigura că Germania, dacă SUA va renunța la sancțiuni, va sprijini investiții care de 1 miliard de dolari prin Fondul Verde pentru Ucraina și va investi separat în dezvoltarea infrastructurii de LNG, semnalând astfel disponibilitatea unor achiziții de gaze șin Statele Unite.
(Citește și: ”Germania cere SUA să nu sancționeze Nord Stream 2 pentru că ”ar dăuna relațiilor transatlantice”)
Proiectul Nord Stream 2 a fost închis definitiv cu 2 zile înainte de declanșarea războiului
Abia cu 2 zile înainte de declanșarea războiului din Ucraina, presată din ce în ce mai puternic de aliați, de media internaționale și de publicul german, Germania a blocat proiectul Nord Stream 2, pe 22 februarie 2022.
Semnale că presiunile exercitate asupra guvernelor Germaniei încep să producă efecte apăruseră deja din decembrie-ianuarie 2021, când Germania a anunțat public că va renunța la acest proiect ”dacă Rusia va folosi gazul pe post de armă” împotriva Ucrainei.
(Citește și: ”Germania: Nord Stream 2 nu va primi autorizație de funcționare dacă situația din Ucraina escaladează”)
În ciuda susținerii politice și a miliardelor de euro investite în proiect, Nord Stream 2 s-a ”evaporat” în septembrie anul acesta, după un sabotaj asupra conductelor rusești din Marea Baltică. Anchetele sunt încă în desfășurare, dar principalul suspect, cu siguranță foarte greu de dovedit, este Rusia.
***