duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2021

Un document clasificat făcut public de Axios dezvăluie modul în care Berlinul colaborează cu Washington pentru a evita sancțiunile SUA asupra conductei Nord Stream 2, transmite Euractiv.

Germania a anunțat duminică că lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea unui acord privind conducta Nord Stream 2, care tocmai a fost finalizată și va transporta gaze din Rusia în Germania sub Marea Baltică.

Statele Unite și unele țări europene se opun conductei care ocolește Ucraina, cu argumentul că Europa ar depinde prea mult de gazul rusesc. Alte guverne europene spun că legătura este vitală pentru a asigura aprovizionarea cu energie.


Ministerul de Externe al Germaniei a comunicat că lucrează îndeaproape cu administrația americană pentru implementarea unei declarații comune privind conducta.

„Respingem în mod fundamental sancțiunile dintre aliați”, afirmă comunicatul ca răspuns la o întrebare formulată de Reuters despre un document de șase pagini, marcat „clasificat” obținut de Axios. În document se spune că Berlinul a cerut membrilor Congresului SUA să nu sancționeze conducta Nord Stream 2 deoarece acest lucru ar „slăbi” credibilitatea SUA și, în cele din urmă, ”ar dăuna unității transatlantice”.

Administrația Biden a renunțat la sancțiunile impuse operatorului de conducte și a încheiat un acord cu Germania în iulie, deși săptămâna trecută a impus noi sancțiuni împotriva Transadria Ltd, companie cu legături în Rusia și care a lucrat în proiectul Nord Stream 2.

Un grup de republicani din Senatul SUA a anunțat pe 8 noiembrie că a introdus o legislație care va impune sancțiuni obligatorii asupra Nord Stream 2. Germania a fost de acord cu măsuri ”dacă Rusia folosește energia ca armă în relațiile cu Ucraina”, dar acordul nu oferă un criteriu specific pentru modul în care ar fi analizate acțiunile Rusiei.


Documentul din 19 noiembrie obținut de Axios prezintă pașii pe care Germania s-a angajat că i-ar face în cazul folosirii gazului ca armă împotriva Ucrainei: „mesaje publice puternice” de condamnare a comportamentului Rusiei și evaluarea deciziei de suspendare a reuniunilor politice.

Documentul mai spune că Germania „participă activ, la nivelul UE, la procesul de identificare a opțiunilor pentru măsuri restrictive suplimentare”. Documentul publicat de Axios mai spune că Nord Stream 2 nu prezintă „nicio amenințare la adresa Ucrainei atâta timp cât este asigurat un tranzit rezonabil de gaz”.

Documentul mai asigură că Germania, alături de SUA, va sprijini investiții care de 1 miliard de dolari prin Fondul Verde pentru Ucraina, inclusiv prin cooptarea unor statelor terțe și entități din sectorul privat. Germania s-a angajat să contribuie la acest fond cu un grant inițial de cel puțin 175 de milioane de dolari.

De precizat că toate aceste acțiuni sunt angajate de guvernul Angelei Merkel, care urmează să fie înlocuit de un guvern de coaliție condus de Olaf Scholz. Verzii

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: