13 decembrie, 2021

Nord Stream 2 nu va primi autorizație de funcționare, în cazul unei noi „escaladări” a situației din Ucraina, conform unui acord de principiu stabilit între Berlin şi Washington, a anunțat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Din cauza situaţiei tensionate în privinţa securităţii, „s-a convenit între americani şi fostul guvern german” condus de Angela Merkel „că, în cazul unei noi escaladări, acest gazoduct nu va putea intra în funcţiune”, a declarat Annalena Baerbock la postul de televiziune german ZDF.

Ministrul federal de externe, care şi-a preluat mandatul săptămâna trecută, a mai amintit că gazoductul ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, oricum „nu poate fi autorizat deocamdată pentru că nu îndeplineşte regulile legislaţiei energetice europene”.


La jumătatea lui noiembrie, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei a suspendat procedura de certificare pentru Nord Stream 2 – a cărui construcţie a fost finalizată -, solicitând consorţiului cu sediul în Elveţia şi responsabil de funcţionarea acestuia să înfiinţeze o societate în conformitate cu legislaţia germană.

Acest gazoduct este foarte criticat de numeroase ţări, scrie AFP, preluată de Agerpres. Statele Unite şi mai multe ţări din Europa de Est, începând cu Polonia, sunt îngrijorate că Europa ar deveni prea dependentă de Rusia lui Putin. În plus, Ucraina, până acum una dintre marile ţări de tranzit al gazelor ruseşti către Europa, se teme că va avea de suferit de pe urma acestui proiect care o ocoleşte şi că, în final, va ieşi slăbită economic şi diplomatic.

Pentru viitorul apropiat, şefa diplomaţiei germane a cerut o concentrare asupra eforturilor diplomatice pentru atenuarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

„Suntem în prezent într-o fază în care ne dorim să facem totul pentru ca discuţiile să fie reluate, deoarece dialogul este cel mai bun mijloc de a evita o escaladare”, a spus Annalena Baerbock.


„Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”, a declarat anterior cancelarul federal Olaf Scholz, în cursul unei vizite în Polonia.

Avertismentul dat Rusiei de G7

Rusia se expune unor „consecinţe majore” și unor ”costuri grave” în cazul în care ar invada Ucraina, a avertizat duminică G7, grupul ţărilor celor mai industrializate ale lumii, după reuniunea de la Liverpool, Marea Britania, anunță Politico.

Potrivit şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, această reuniune a miniştrilor de externe din G7 a demonstrat „vocea foarte unită a ţărilor din G7, care reprezintă 50% din PIB-ul mondial, care sunt foarte clare că vor exista consecinţe majore pentru Rusia în cazul unei incursiuni în Ucraina”.

Liz Truss a mai afirmat că Regatul Unit ia în considerare toate opţiunile în legătură cu modalitatea în care va răspunde în cazul în care Rusia invadează Ucraina, amintind că Londra a recurs în trecut la sancţiuni economice pentru a trimite mesaje diplomatice Moscovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: