10 mai, 2023

Marșul de protest la care au participat miercuri, în Capitală, peste 10.000 de cadre didactice din toată țară, s-a încheiat cu câteva ore mai devreme decât era programat, din cauza membrilor formațiunii AUR, care au încercat să ajungă la demonstranți și să preia controlul manifestației, dându-i o tentă politică.

Conform liderilor de sindicat, au fost prezenți peste 14.000 de membri de sindicat, iar protestul este cel mai mare din ultima decadă.

Marșul a pornit de la Palatul Victoria și s-a încheiat înapropierea Palatului Parlamentului, unde membrii și simpatizanții AUR au forțat rândurile de jandarmi în încercarea de a face joncțiunea cu cadrele didactice.


Coloana de demonstranți s-a oprit la un moment dat la Biblioteca Universitară Carol I. „Suntem blocaţi în momentul de faţă la Biblioteca Universitara Carol I, aşteptăm să se elibereze Palatul Parlamentului şi pe urmă vom merge acolo. Nu avem nicio treabă cu cei care protestează acolo, e treaba lor, noi avem o altă agendă şi nu ne amestecăm cu alte persoane”, a precizat liderul Spiru Haret, Marius Nistor.

În cele din urmă, organizatorii – cele trei mari asociații de profil: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret și Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater – au anunțat sfârșitul manifestației, pentru a evita escaladarea violențelor generate de cei de la AUR.

Profesorii participanți au afișat pancarte cu revendicări și sloganuri cu trimitere la inegalitățile sociale din țară.

Acţiunea și-a porpus să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.


Protestele nu se încheie, au avertizat profesorii. În aceste moment, în toate unitățile preuniversitare se desfășoară un referendum în urma căruia este foarte probabil declararea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 22 mai, ceea ce ar echivala cu blocarea anului școlar.

Revendicările perosnalului din învățământ

  • Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: