joi

28 martie, 2024

10 noiembrie, 2022

Politologul Mark Galeotti, specialist în Rusia, spune că retragerea armatei ruse din Herson „are sens din punct de vedere militar” și susține că generalii ruși au vrut să facă acest lucru de săptămâni întregi.

Președintele Putin, a spus expertul la BBC, s-a „încăpățânat” însă să nu aprobe retragerea de teamă să nu fie pus într-o postură jenată.

Mark Galeotti a explicat că una dintre cele mai „surprinzătoare” caracteristici ale războiului din Ucraina a fost „dorința lui Vladimir Putin de a decide și cel mai mic detaliu tactic”, în ciuda faptului că el însuși nu are nicio experiență militară.


Nu este încă clar dacă retragerea din Herson semnalează o schimbare, adică dacă Putin îi va lăsa acum pe generali să ia deciziile tactice, sau dacă se va impune în continuare în organizarea frontului ucrainean, spune Mark Galeotti.

Un lucru este însă clar, precizează el; După opt luni de război se produce o „schimbare majoră, Putin nu mai încearcă să câștige acest război, acum încearcă să nu îl piardă”.

Retragerea din Herson, cel mai mare eșec al invaziei ruse

La începutul războiului, în februarie, forțele ruse au măturat sudul Ucrainei plecând din Crimeea, cucerind orașul Herson la începutul lunii martie.

Capitală a regiunii, Herson a fost cel mai mare ”premiu” în invazia Rusiei, fiind cel mai mare oraș cucerit. Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă concertată în ultimele săptămâni în încercarea de a recuceri orașul.


Ministrul rus al apărării a ordonat marți retragerea forțelor sale din oraș și de pe malul de vest al râului Nipru. Comandantul armatei Rusiei din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a explicat că nu mai este posibil să asigure aprovizionarea forțelor sale din localitate orașul.

Retragerea din Herson, consideră experții militari, este cel mai mare eșec de până acum pentru invazia președintelui Putin.

Situația frontului din regiunea Herson din data de 8 noiembrie:

De ce este Herson atât de important

Orașul Herson este situat în sudul Ucrainei și înainte de război avea o populație de aproximativ 380.000 de locuitori.

Se află pe malul râului Nipru, aproape de coasta Mării Negre și este aproape de Crimeea, parte a Ucrainei pe care Rusia a anexat-o în 2014. Din acest motiv, dacă Ucraina ar recăpăta controlul în Herson, ar putea stabili aici o bază solidă către recucerirea Peninsulei Crimeea.

Râul Nipru traversează centrul Ucrainei, așadar controlul acestuia este important din punct de vedere strategic.

Herson este singura dintre capitalele regionale ale Ucrainei care a căzut în mâinile forțelor ruse. A căzut la începutul lunii martie, cu luni înainte ca Rusia să anunțe anexarea regiunilor Lugansk, Donețk și Zaporojie și Herson.

O adevărată provocare logistică pentru armata rusă

Ministerul Apărării din Marea Britanie a postat miercuri cea mai recentă actualizare de informații după anunțul privind retragerea din Herson.

În document se confirmă declarația oficială a generalului Surovikin, britanicii evaluând că forțele ruse au trebuit să se retragă deoarece nu mai pot susține armata după ce ucrainenii le-au deteriorat rutele de aprovizionare.

Trupele ruse vor fi „vulnerabile” din cauza punctelor de trecere limitate peste râul Nipru, având în față o adevărată provocare logistică să părăsească Herson. Britanicii au estimat că retragerea va dura câteva zile.

Ucraina se teme de o capcană

Anunțul Rusiei a fost întâmpinat cu rezerve de către Ucraina. „Nu vedem nicio dovadă că Rusia pleacă fără luptă”, a spus Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei.

Nici armata ucraineană nu ia de bun anunțul, mai ales că Institutul pentru Studiul Războiului consideră că forțele ruse pur și simplu acordă prioritate retragerii, dar nu renunță să întârzie avansul ucrainean către Crimeea. Asta presupune noi lupte în regiune.

Există și opinia că anunțul Rusiei este de fapt o capcană. Consilierul Mihailo Podoliak, a spus miercuri, potrivit The Guardian, că are informații că Rusia vrea să transforme Herson într-un ”oraș al morții”. El afirmă că armata rusă ”minează tot ce pot- de la apartamente la canalizări“, iar artileria plasată pe malul stâng al Niprului ”este pregătită să transforme orașul în ruină” când ucrainenii vor prelua orașul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: