joi

16 mai, 2024

6 octombrie, 2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat joi că au fost eliberate mai multe localități importante din regiunea Herson și că armata Ucrainei continuă să avanseze în această zonă.

Apar din ce în ce mai multe videoclipuri de pe front: un tanc rusesc care arborează o cârpă albă este înconjurat de soldați ucraineni, iar cei doi ruși ies din vehiculul militar și se predau sau militarii ucraineni ce se filmează în plină acțiune, în timp ce înaintau pe frontul din Herson sub focul artileriei rusești.

De cealaltă parte a ”frontului propagandistic”, în Rusia se întețesc criticile la adresa Kremlin și a liderilor militari, deoarece eșecurile au început să apară și pe ecranele TV de acasă.


Amploarea retragerii Rusiei rămâne neclară pentru moment. În timpul discursului său de miercuri, președintele Zelenski a anunțat: „Armata ucraineană face mișcări destul de rapide și puternice în sudul țării noastre”. El a numit opt orașe mici din Herson care au fost recent recucerite.

Susținătorii războiului din Ucraina încep să miște în front

Întrebat miercuri de jurnalişti dacă există o contradicţie între retorica Rusiei şi realitatea de pe teren, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu există contradicții. Teritoriile „vor fi cu Rusia pentru totdeauna și vor fi returnate”, a spus el.

Nu se poate simți o astfel de încredere printre bloggerii și jurnaliștii militari pro-război, un grup din ce în ce mai vocal cu milioane de cititori, care au început să critice Kremlin pentru eșecul de a-și atinge obiectivele.

Potrivit The Guardian, ei prezintă acum o imagine sumbră a acțiunilor militare ale Rusiei, acuzând lipsa de personal și epuizarea armatei pentru eșecurile din sudul Ucrainei. Retragerea armatei Rusiei din Liman, un oraș important din punct de vedere strategic din nordul regiunii Donețk, a condus deja la critici publice rare la adresa conducerii militare de rang înalt.

Brigada 3 de Gardă Spetsnaz a pierdut acum trei sferturi din forța sa de recunoaștere


„Nu știu ce raportează ministerul apărării lui Putin dar, în opinia mea, ar trebui luate măsuri drastice”, a scris liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Armata rusă a încercat să minimizeze retragerea de sâmbătă din Liman, ca un eșec militar minor în timpul căruia a provocat pierderi grele trupelor ucrainene în lupta pentru oraș. Dar, potrivit unei investigații a BBC, una dintre unitățile de elită de informații militare din Rusia a suferit pierderi mari în timpul acelei retrageri. Brigada 3 de Gardă Spetsnaz a pierdut acum până la trei sferturi din forța sa de recunoaștere de la începutul războiului, a susținut BBC.

Întrebări incomode la televiziunea de stat din Rusia

Ultimele eșecuri militare, prea mari pentru a fi ignorate, s-au răspândit și pe ecranele televiziunilor rusești.

„De ce avansăm metru cu metru când ei înaintează sat cu sat?” – Olga Skabeyeva, principala prezentatoare a televiziunii de stat din țară, l-a întrebat furioasă pe Andrei Marochko, un oficial numit de Rusia la Lugansk, într-o emisiune recentă.

Mobilizarea merge în continuare prost

Kremlinul spera că mobilizarea anunțată luna trecută va putea în curând să stopeze pierderile.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că 200.000 de oameni au fost deja mobilizați și se aflau în șase centre de antrenament din toată Rusia.

Cel puțin șase recruți au murit în centre de formare de la începutul mobilizării, a declarat marți Pavel Chikov, unul dintre cei mai importanți avocați ai drepturilor omului din Rusia. Unul dintre recruți s-ar fi sinucis.

În cel mai penibil videoclip de mobilizare de până acum pentru Kremlin, un grup de soldați mobilizați din regiunea siberiană Omsk sunt văzute făcând apel la autorități să primească plata promisă de guvern pentru participarea la război.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: