vineri

29 martie, 2024

18 aprilie, 2022

Prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, cere Uniunii Europene să reducă prețul pe care îl plătește pentru gazul rusesc. Această inițiatvă, scrie Politico, va fi discutată la summitul UE din luna mai pe baza unui document general pregătit de Comisie.

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, susține că UE ar trebui să-și folosească puterea de piață pentru a face acest pas interimar înainte de a pune capăt tuturor importurilor de energie din Rusia.

Detalii suplimentare apar din Bulgaria, unde ministrul Energiei, Aleksandar Nikolov, a declarat luni că UE pregătește achiziţii comune de gaze pentru asigurarea nevoilor statelor membre. Aleksandar Nikolov afirmă că UE vrea să obțină un preț de aproximativ 50 de euro pe Megawatt-oră, scrie publicația bulgară Darik News, citată de Rador.

(Citește și: ”UE va achiziția în comun gaze naturale în 2022. Modul de calcul al prețului la electricitate, schimbat”)


O propunere similară cu cea a lui Mario Draghi a făcut, luna trecută, și premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Argumentele lui Mario Draghi

„Impunerea unui plafon la prețul gazului rusesc, așa cum a propus Italia, este o modalitate de a întări sancțiunile și, în același timp, de a minimiza costurile pentru noi, cei care le impun”, a spus Mario Draghi într-un interviu pentru Corriere della Sera publicat duminică.

„Europa cumpără mai mult de jumătate din gazul exportat din Rusia. Puterea de piață pe care o are Uniunea Europeană față de Moscova este o armă care trebuie folosită. O limită la prețul gazelor reduce finanțarea pe care o acordăm Rusiei în fiecare zi”.

(Citește și: ”Un miliard pentru Ucraina, 35 de miliarde pentru Putin – Josep Borell cere mai puține aplauze și mai multe arme pentru Ucraina”)

Premierul Draghi a spus că scopul final este ca Europa să nu mai aibă nevoie să importe energie rusească: „Nu mai dorim să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să devină subjugare politică. Pentru a face acest lucru, trebuie să diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori.”

Argumente germane și contra-argumente italienești


În interviu, Mario Draghi și-a manifestat convingerea că unitatea UE va prevala asupra intereselor naționale.

Germania este cel mai puternic oponent al sancțiunilor împotriva petrolului și gazelor rusești, iar oficialii germani au susținut că orice plafonare a prețurilor este riscantă, deoarece Kremlinul ar putea reacționa prin oprirea tuturor exporturilor.

Dar Mario Draghi spune că diversificarea surselor de aprovizionare ”este posibilă și fezabilă într-un timp relativ scurt” și ar reduce presiunea dacă Vladimir Putin ar opri toate exporturile de energie.

Argumentul premierului italian are greutate: Italia se află într-o poziție similară cu Germania, importând aproximativ 40 la sută din gazul său din Rusia.

În plus: cancelarul german Olaf Scholz a susținut permanent că oprirea importurilor rusești de energie ar dăuna economiei UE. Mario Draghi spune însă că prelungirea războiului este cel mai rău dintre toate scenariile, atât pentru ucraineni, cât și pentru economia Europei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: