Rusia a înregistrat un excedent de cont curent de 58,2 miliarde de dolari în Trimestrul 1 din 2022, cel mai mare din 1994 încoace și de peste 2,5 ori mai mare față de aceeași perioadă din anul trecut, potrivit datelor băncii centrale a Rusiei, citate de Bloomberg.
Creșterea s-a datorat mai ales scumpirii petrolului și gazelor naturale, cele mai importante dintre mărfurile rusești de export, dar și scăderii importurilor, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident după invazia în Ucraina.
Veniturile rusești din vânzările de petrol și gaze au crescut în primul trimestru al anului, în timp ce importurile au scăzut pe fondul retragerii companiilor din Rusia din cauza invaziei Ucrainei. Iar acest lucru a dus la un excedent major în comerțul rusesc cu bunuri și servicii.
Numai în martie s-a înregistrat un surplus de 19 miliarde de dolari, aceasta fiind prima lună întreagă de război în Ucraina, potrivit estimărilor Sofiei Donets, economisă la Renaissance Capital.
Venituri mai mari din scumpirea petrolului și gazelor
Chiar dacă a acordat reduceri marilor țări importatoare de petrol China și India, Rusia este pe cale să încasese mult mai mult decât anul trecut pe vânzările de petrol.
Se adaugă și încasările pe exporturile în Europa de gaze naturale.
Bloomberg Economics se așteaptă ca Rusia să câștige aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an, o creștere cu peste 36% față de 2021.
Rusia este, de asemenea, pe cale să ajungă la un excedent de cont curent de 240 de miliarde de dolari în 2022.
Prețurile ridicate ale energiei în primul trimestru au ajutat, de asemenea, bugetul Rusiei, generând 273,4 miliarde de ruble (3,4 miliarde de dolari).
Rezervele internaționale ale Rusiei ajunseseră la 643,2 miliarde de dolari înainte de război.
Rusia a exportat circa 4,7 milioane de barili de petrol pe zi, în anul 2021, dintr-o producție de 10 milioane de barili pe zi. Jumătate din exșporturi a ajuns în Europa și 38% pe piețele din Asia.
***