marți

26 martie, 2024

22 martie, 2022

Liderii statelor UE  vor aproba achiziția în comun de gaze naturale, hidrogen și gaze naturale lichefiate (LNG) pentru iarna care vine, potrivit unui proiect de declarație comună pregătită pentru finalul summitului liderilor UE din 24-25 martie.

„În ceea ce privește iarna următoare, statele membre şi Comisia vor lucra urgent pentru (a face posibile) achiziţiile comune de gaze naturale, gaze naturale lichefiate şi hidrogen”, spune documentul consultat de Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a multiplicat preţul gazelor până la valori record şi a determinat UE să caute soluții de reducere a dependenţei de gazele ruseşti, încă din acest an, mai ales prin creșterea importurilor din SUA și Qatar.


Totodată, proiectul citat mai spune că liderii UE vor lua măsuri „cât de curând posibil” privind umplerea depozitelor de stocare a gazelor. Comisia Europeană va propune liderilor UE un regulament care să oblige statele membre să umple depozitele de gaze în proporție de 90% și o metodă de certificare care să nu mai permită Gazprom să opereze depozite de stocare.

Acum rata de stocare curentă este de 26% la nivelul Uniunii Europene.

O propunere mai veche

Executivul comunitar a propus de anul trecut un sistem prin care statele membre UE să achiziţioneze în comun rezerve strategice de gaze.

Spania ceruse încă din octombrie contractarea „în grup” de gaze naturale, după modelul achizițiilor de vaccinuri, pentru a dispune de o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare.


Invazia și desfășurarea războiului declanșat de Rusia în Ucarina au sporit îngrijorarea privind oprirea gazelor de către Rusia, care furnizează 40% din consumul UE.

Decuplarea prețului electricității de cel al gazelor

Șefii de stat și de guvern din UE vor analiza și măsuri noi de protecție a consumatorilor de scumpirea energiei și soluții de „optimizare” a funcționării piețelor energetice.

În joc este regula care stabilește prețul electricității în funcție de cea mai scumpă resursă din care aceasta este produsă. Odată cu scumpirea explozivă a gazelor, electricitatea s-a scumpit în același ritm.

Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre cei care solicită intervenția pe piețele energetice din Europa, pentru a limita prețurile sau a decupla prețul energiei electrice de prețul în creștere al gazelor.

Altele, precum Germania, Țările de Jos și Danemarca, se opun intervenției pe piață și avertizează că se vor provoca perturbări pe piețele energetice, care ar putea submina investițiile în energie curată.

Țările UE sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale și o soluție comună este dificil de agreat.

Prețurile gazelor europene au crescut deja în lunile care au precedat invaziei, determinând guvernele să cheltuiască miliarde pentru scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costuri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: