luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2022

Ministerul energiei din Lituania a anunțat că renunță la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern, devenind, astfel, prima țară europeană care obține independența energetică față de Rusia, anunță Reuters.

La scurt timp, şeful companiei de stocare Conexus Baltic Grid din Letonia a anunțat că țările baltice, în ansamblu, au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”.

Ministerul lituanian a anunțat sâmbătă că întregul consum energetic se va asigura în principal pe bază de importuri de gaz natural lichefiat la terminalul din portul Klaipeda.


„Începând din această lună – fără gaz rusesc în Lituania”, scris pe Twitter și președintele țării, Gitanas Nauseda, precizând că țara sa rupe legăturile energetice cu ”agresorul”.

„Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a precizat, șeful statului lituanian.

Terminalul de gaz natural lichefiat din Klaipeda, denumit „Independența”, a fost inaugurat în 2014, tocmai pentru a opri dependența de gazul rusesc, pe care președinta de atunci, Dalia Grybauskaite a numit-o o „amenințare existențială”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Oficialii din Lituania au precizat că tranzitul gazului rusesc spre exclava Kaliningrad nu va fi blocat.


Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a determinat întreaga Uniune Europeană să își regândească politicile energetice, care urmează să fie decuplate, treptat, de la resursele furnizate de Rusia. Alternativele spre care se îndreaptă Europa sunt energiile regenerabile și gazul lichefiat din Statele Unite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: