De la începutul invaziei Ucrainei, UE i-a oferit lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie și 1 miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei.
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a făcut această comparație într-un discurs în fața Parlamentului European, în care a cerut Europei să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului.
„Trebuie să continuăm să consolidăm Ucraina. Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență”, a spus miercuri în plenul de la Strasbourg.
UE a promis 1 miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina, a spus el, ceea ce „ar putea părea foarte mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin, în fiecare zi, pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Compară asta cu miliardul pe care l-am dat Ucrainei în arme și muniții.”
Potrivit The Guardian, Josep Borell a făcut aceste comentarii în timp ce UE dezbate o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând în principal interzicerea importurilor de cărbune în valoare de 4 miliarde euro, care urmează să fie anunțată în curând.
Ursula von der Leyen asigură că urmează alte sancțiuni împotriva Rusiei
Munca UE pe sancțiuni care vizează Rusia s-a intensificat pe măsură ce oficialii au reacționat la rapoartele îngrozitoare din Bucha și din alte orașe ucrainene, unde civili au fost uciși, torturați, violați și abuzați.
Polonia și statele baltice susțin că interdicția energetică ar trebui să vizeze și exporturile, mult mai profitabile pentru Rusia, de petrol și gaze. Propunerea a fost însă blocată de Germania, Austria și Ungaria.
UE importă din Rusia, în medie, 41% din gazul consumat și 27% din petrol.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să călătorească la Kiev împreună cu Josep Borrell, a promis că această a cincea rundă de sancțiuni nu va fi ultimea. Ursula von der Leyen a asigurat că UE are intenția de a limita veniturile statului rus care ar putea finanța efortul de război.
Autonomia energetică a Europei depinde de energia regenerabilă, a spus Borrell, deplângând faptul că UE a devenit dependentă de combustibilii fosili din regimurile represive din jurul granițelor sale.