marți

26 martie, 2024

29 ianuarie, 2023

Managerii din comerț și construcții se așteaptă la o scădere a activității economice în primul trimestru din 2023, în vreme ce managerii din industrie și servicii preconizează o relativă stabilitate a activității, reiese dintr-un barometru realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Aceste tendințe evidențiate de directorii de fabrici și companii din România survin în contextul în care Guvernul mizează pe o creștere economică de 2,8% din PIB în acest an, semnificativ mai mare decât prognozele din piață. Analiștii din sectorul financiar bancar, spre exemplu, întrevăd un avans de doar 1,7% din PIB al activității economice.

În ceea ce privește numărul de angajați, doar managerii din comerț se așteaptă să facă noi angajări în primul trimestru. Prețurile, în schimb, vor crește în toate sectoarele.


Notă: Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Perspective slabe pentru industrie

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural 0%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +32%).

Început de an slab pentru afacerile din construcții

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -9%).


Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -7%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +39 %).

Managerii din comerț, cei mai sigur că prețurile vor crește

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de scădere moderată a activității economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +15%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Serviciile, pe linia de plutire

Conform estimărilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: