Grupul energetic ceh CEZ, unul dintre marii vânzători de electricitate din România, a stabilit sfârşitul anului 2022 ca termen pentru vânzarea activelor din România.
Directorul financiar al CEZ, Martin Novak, anunțase în iunie că ar putea începe procesul de vânzare la sfârșitul anului. Atunci CEZ a semnat cu compania bulgară Eurohold, un acord privind vânzarea activelor sale locale pentru 335 de milioane de euro.
„Finalizarea vânzării activelor din Bulgaria, vânzarea activelor din segmentul de generare și distribuție din România, Polonia și Turcia. Scopul nostru este să vindem aceste active până la finalul anului 2022”, se spune într-un raport semestrial al CEZ, citat de Economica.
CEZ este controlată de statul ceh, care deține 70% din acțiunile companiei, a anunţat la sfârşitul lunii mai că operaţiunea face parte din noua strategie de concentrare a activităţii pe piaţa sa autohtonă, unde are în vedere construcția unei noi centrale nucleare.
Grupul ceh deţine în România nouă companii dintre care una este Distribuţie Oltenia, una dintre cele opt companii de electricitate, firma de furnizare CEZ Vânzare (cu 1,4 milioane de clienţi) şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa la Fântânele-Cogealac (de 600 MW).
Deteriorarea mediului de afaceri atrage dezinvestirea
Informaţia privind exitul CEZ vine pe fondul tendinţei de dezinvestire din România în mai multe domenii, dar şi al deteriorării mediului de afaceri de la noi, mai ales în domeniul energetic, care a culminat cu OUG 114 / 2018 şi OUG 19 / 2019.
(Citiţi şi: Dezinvestirea: După CEZ urmează Enel? Trendul de exit din regiune)
Dezamăgiţi de prevederile ordonanţelor, care au înăsprit condiţiile de profitabilitate a investiţiilor peste cele din noula lege a exploatărilor offshore, americanii de la ExxonMobil au informat Guvernul Român că doresc atragerea unui nou partener pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, concesiune deținută împreună cu OMV Petrom.
„Atragerea unui nou partener” pentru un colos precum Exxon este mai degrabă un eufemism pentru exit.
Grupul american se află într-un proces de stabilire a unor noi priorităţi de investiţie, după ce a descoperit resurse de gaze importante în platforma continentală a Ciprului.
ExxonMobil a angajat, recent, banca americană de investiții Jefferies pentru a intermedia înstrăinarea participațiilor pe care le deține în zăcămintele din Norvegia, pe care estimează să obțină 4 miliarde de dolari, potrivit Reuters.