5 mai, 2015

uk euBritanicii vor avea de ales joi nu atât între conservatori şi laburişti, ci între Marea Britanie şi UE, iar rezultatul scrutinului îi preocupă pe liderii de la Bruxelles. Dar nu numai pe ei: think-tank-urile britanice calculează costurile unei ieşiri a Regatului Unit din UE, iar mediul de afaceri îşi fac scenarii de viitor pentru orice eventualitate.

Pentru Europa, rezultatul alegerilor britanice este cel mai important eveniment al anului, mai important chiar decât Ucraina sau eventuala ieşirea a Greciei din zona euro, scrie editorialistul FT Wolfgang Munchau. Însă britanicii au ignorat tocmai această temă, în ciuda faptului că rezultatul alegerilor va fi decisiv pentru locul şi rolul Regatului Unit în UE.

David Cameron a promis un referendum pentru ieşirea din UE în 2017 dacă vor câştiga conservatorii. Dacă însă va exista o coaliţie între laburişti şi liberal-democraţi, nu este foarte clar dacă va exista acest referendum. Laburiştii sunt percepuţi ca mai favorabili UE decât conservatorii.


Însă în programul lor politic – în care dedică o singură pagină din peste 80 Uniunii Europene – se arată doar că vor mai nultă disciplină fiscală şi mai puină austeritate, dreptul parlamentelor naţionale de a se opune legislaţiei europene şi resping aderarea la euro.

Dacă alegerile ar fi câştigate de Ed Miliband, liderul laburist  a afirmat că va organiza un referendum doar în cazul în care ar exista tentativa unui alt transfer de puteri dinspre statele membre spre Bruxelles. Pe de altă parte, un astfel de transfer nu este de exclus în perioada următoare, când se va pune problema integrării pieţelor financiare şi ale muncii sau a unei politici fiscale europene.

Alegerile din Marea Britanie reprezintă starea actuală a Europei, arată George Friedman, într-o analiză a Stratfor. Este o ambivalenţă referitoare la Uniunea Europeană şi avântul partidelor antieuropene, care nu sunt încă pregătite să guverneze, dar influenţează viaţa politică.

În Marea Britanie este cazul UKIP, care este pe cale să obţină locuri în parlamentul de la Londra, potrivit estimărilor în jur de 12 mandate.


Regatul Unit, îşi continuă George friedman analiza, indică  trendurile fundamentale din Europa: partidele politice din mainstream sunt mai mult sau mai puţin fidele ideii de Uniune Europeană, în timp ce partidele politice noi sunt pro-independenţă şi suveranitate şi pentru păstrarea identităţii naţionale.

Mediul de afaceri pledează în favoarea UE

Oamenii de afaceri britanici duc o luptă paralelă cu cea a liderilor politici – cea pentru viitorul Europei şi viitorul Regatului Unit în UE, arată Bloomberg.

Doar 1% din şefii corporaţiilor britanice sunt în favoarea unui Brexit, în timp ce restul dintre ei vorbesc despre faptul că nu este oportun să întorci spatele unei pieţe de 500 de milioane de consumatori şi posibilităţii de a influenţa legislaţia pe care companiile trebuie să o respecte ca jucători pe piaţa de pe continent, mai ales în domeniul financiar.

Cercetători de la London School of Economics cuantifică în 50 de miliarde de lire sterline legăturile comerciale mai slabe cu UE, iar calculul nu include investiţiile companiilor străine în Regatul Unit şi al băncilor internaţionale care folosesc City-ul londonez ca piaţă de intrare în UE.

Renunţarea la UE după patru decenii nici nu trebuie luată în calcul, spun oamenii de afaceri pro-europeni, care mai argumentează că este total nechibzuit să întorci spatele uneia dintre cele mai mari pieţe mondiale. Scepticii aduc drept contraargumente birocraţia şi o scurgere a banilor contribuabililor britanici spre UE.

Există în mediul de business britanic şi opinia că subiectl nu ar trebui deschis. Relaţia dintre Regatul Unit şi UE a fost dificilă de la început, când londra a cerut exceptări de la o serie de reguli europene. Însă, aşa cum spunea un fost economist al Băncii Angliei, deşi relaţia a fost mai degrabă una de convenienţă decât una de iubire, ea a adus prosperitate în Regatul Unit.

În ciuda controverselor, economiştii ajung la consensul că părăsiorea Ue ar avea mai multe costuri decât beneficii. Open Europe, un think-tank londonez, are un Brexit Barometer afişat pe site. Cei care vor ca UK  să părăsească UE sunt, marţi, în proporţie de doar 17%.

Impactul ieşirii UK din UE

viEUws.eu arată, în cifre, cum ar arăta UE fără Marea Britanie:

  • PIB UE, cu Marea Britanie – 18,5 trilioane de dolari, comparat cu cel a SUA – 17,4 tn dolari şi al Chinei –  10,4 tn dolari
  • PIB UE fără Marea Britanie – 15,6 tn de dolari
  • Bugetul UE – 141 mld euro, fără UK – 125 mld euro, mai puţin cu 11%
  • Populaţie – 507 milioane, fără UK – 443 milioane, mai puţin cu 62 mil.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: