luni

26 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2022

Guvernul britanic a plafonat preţul angro la gaze naturale şi electricitate pentru companii, începând din luna octombrie, iar plafonul va fi fixat la mai puţin de jumătate faţă de preţul de pe piaţă, în ideea de a ajuta la diminuarea presiunilor create de explozia preţurilor la energie.

Potrivit autorităţilor, citate de Reuters, preţul la electricitate va fi plafonat la 211 de lire (239 de dolari) pentru un Megawatt-oră iar preţul gazelor naturale va fi plafonat la 75 de lire sterline pentru un Megawatt-oră.

„Am decis să intervenim pentru a opri colapsul firmelor, să protejăm locurile de muncă şi să limităm inflaţia”, a anunţat ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng.

Cum se va aplica ajutorul


Nivelul plafonului a fost fixat la mai puţin de jumătate din preţul angro prognozat pentru această iarnă, a precizat Guvernul britanic, adăugând că preţul final va fi confirmat la data de 30 septembrie.

Astfel, furnizorii vor fi compensaţi pentru reducerea preţului la gaze şi electricitate acordată consumatorilor non-casnici.

Iniţial, schema se va aplica din 1 octombrie şi până la finele lunii martie 2023 pentru toţi utilizatorii de energie non-casnici, inclusiv organizaţii caritabile şi instituţii din sectorul public, precum şcoli şi spitale, pe lângă companii.

În paralel, Guvernul de la Londra a anunţat că sprijinul pentru gospodăriile din Irlanda de Nord va fi la acelaşi nivel cu o schemă similară care se aplică pentru restul Regatului Unit. 

Energia, mai scumpă decât chiria


Facturile la energie ale britanicilor au fost anul trecut la o medie anuală de 1.277 de lire sterline și ar putea atinge o medie de 3.549 de lire sterline în acest an, conform experților.

Aceștia se așteaptă ca facturile să ajungă la o medie de 6.616 de lire sterline în al doilea trimestru din anul viitor. În aceste condiții, gospodăriile ar putea plăti aproximativ 500 de lire pe lună pentru energie în 2023, o sumă mai mare decât chiria sau ipoteca pentru mulți.

Creșterea prețurilor la energie a dus inflația la un nivel maximul din ultimii 40 de ani, iar Banca Angliei a avertizat cu privire la o recesiune îndelungată.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: