marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2022

Rata anuală a inflației a crescut până la 9% în aprilie în Marea Britanie, recordul ultimilor 40 de ani, mai ales din cauza scumpirii energiei. Bugetele familiale sunt răsturnate și planează amenințarea recesiunii.

Luna trecută, milioane de familii au constatat că energia s-a scumpit cu 700 de lire sterline (826 euro) într-un an, și s-au văzut nevoiți să-și impună restricții neobișnuite ca să economisească, potrivit BBC.

Patronatele spun că toate sectoarele industriei și comerțului suferă de pe urma creșterii abrupte a costurilor energiei și combustibilului. Multe companii se confruntă cu un șoc similar celui generat de pandemia COVID, dar acun nu mai beneficiază de același nivel de sprijin guvernamental, potrivit The Guardian.


Oficiul Național de Statistică a anunțat miercuri că creșterea cu 54% a prețului energiei în aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost principalul motiv pentru creșterea indicelui prețurilor de consum de la 7% în martie la 9%.

Fără plasa de salvare din timpul pandemiei

Prețul mediu la benzină și motorină a crescut de asemenea cu 30% față de aprilie 2021, iar închiderea schemei de TVA redus pentru sectorul HoReCa (respectiv revenirea la 20% a aceteia) a dus de asemenea la o creștere a prețurilor în restaurante și hoteluri.

Peste toate, scăderea abruptă a valorii lirei sterline pe piețele valutare a generat și mai multă presiune asupra companiilor, prin creșterea costului importurilor. Lira sterlină a scăzut de luna trecută, de la peste 1,30 dolari SUA pentru o liră, la 1,24 dolari.

Banca Angliei avertizase la începutul acestei luni că scăderea costurilor ar putea lăsa Marea Britanie în pragul recesiunii, inflația atingând un vârf de peste 10% la sfârșitul acestui an, pe fondul creșterilor viitoare așteptate ale facturilor la energie, potrivit BBC.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: