miercuri

24 aprilie, 2024

16 mai, 2023

Marcel Ciolacu a declarat după anunțul făcut de federațiile sindicale din învățământ privind declanșarea grevei generale pentru creșteri salariale, că „abordările în care fiecare apucă ceva după interesele lui, cred că e cazul să fi luat sfârșit.”

„Am avut o discuție cu unul dintre lideri. Presupun că în cursul zilei de joi vom avea o discuție cu liderii sindicaliști. Aș vrea o abordare responsabilă față de copiii noștri, față de actul de învățământ, ținând cont că până în ianuarie Parlamentul trebuie să vină cu o nouă lege a salarizării”, a mai spus Ciolacu într-o conferință de presă la finalul ședinței conducerii PSD.

„Am depășit o pandemie, o criză energetică, sper să depășim și această inflație și trebuie să ne așezăm toți la masă și să avem o abordare responsabilă. Abordările în care fiecare apucă ceva după interesele lui după 30 de ani de democrație cred că e cazul să fi luat sfârșit”, a mai declarat șeful PSD.


Criticile lui Ciolacu vin după ce marile sindicate din Educație au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală dacă nu li se vor majora salariile.

Greva organizată în perioada de final a anului școlar ar putea duce de la amânarea examenelor naționale până la înghețarea anului școlar, spun sindicaliștii, care dau vina pe guvern pentru posibilele efecte ale conflictului de muncă.

„Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală. Cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă.


„Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au spus sindicatele. Miercuri, 17 mai, profesorii vor face grevă de avertisment de 2 ore. Elevii vor veni la ore dar nu se va preda, a explicat Marius Nistor.

Revendicările profesorilor:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: