23 noiembrie, 2021

Noua coaliție funcționează perfect la nivelul Parlamentului: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales marți președinte al Camerei Deputaților, funcție vacantă după demisia lui Ludovic Orban, iar Anca Dragu a fost revocată de la conducerea Senatului.

Ulterior, Florin Cîțu a fost ales în funcțiea de președinte, cu 82 voturi. Cîțu va prelua efectiv conducerea Senatului din 26 noiembrie, Alina Gorghiu urmând să ocupe interimar poziția până la acea dată. Problema lui Florin Cîțu și a noii majorități este că modificările operate la Senat sunt neconstituționale și contrare cu decizii anterioare ale CCR.

Marcel Ciolacu a fost ales cu 216 voturi. El a avut-o contracandidat pe deputata USR Cristina Prună, care a primit doar 77 de voturi.


Marcel Ciolacu va rămâne președinte la Cameră până la data de 25 mai 2023, când ar urma să preia poziția de prim-ministru de la Nicolae Ciucă. După acea dată ar trebui ales un nou președinte al Camerei.

Schimbarea conducerii Parlamentului a fost decisă în cadrul negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare, PNL cedând PSD conducerea Camerei pentru a prelua conducerea Senatului.

Pe ordinea de zi a plenului figurează şi alegerea unor noi membri ai Biroului permanent, în condițiile în care 4 dintre aceștia – Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Marius Budăi şi Florin Roman – vor fi membri ai Guvernului Ciucă.

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor pe 13 octombrie, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.


Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ.

Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut pentru două săptămâni de liberalul Florin Roman.

Noua majoritate a revocat-o pe Anca Dragu

Anca Dragu (USR) a fost revocată marţi de la conducerea Senatului, propunerea de revocare fiind votată de 82 de senatori. Au fost înregistrate 82 de voturi ”pentru”, 24 ”împotrivă” şi 9 abţineri. Poziția de președinte al Senatului i-a fost atribuită, prin vot, lui Florin Cîțu, care rămâne însă premier interimar până la instalarea noului guvern.

Dragu a declarat, marţi, în şedinţa de plen în care se dezbătea cererea PNL-PSD şi UDMR de revocare a sa din funcţie, că ceea ce se întâmplă este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

”Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu, iar Alina Gorghiu a spus că Anca Dragu ar fi trebuit să îşi dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot această revocare din funcţie.

„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, se mai arată în comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: