vineri

19 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2021

PNL a convocat marți o ședință de Birou Permanent în urma căreia s-a decis convocarea plenului în vederea revocării din funcție a președintelui Senatului, Anca Dragu. Decizia s-a luat în lipsa Ancăi Dragu de la respectiva ședință de Birou Permanent.

Conform regulamentului, propunerea de revocare se adoptă cu 1/3 din membrii Biroului Permanent și este decisă cu voturile majorității senatorilor, adică 69 de voturi pentru.

PNL vrea să îl impună pe Florin Cîțu la Conducerea Senatului, deci președintele PNL ar trebui să demisioneze, tot azi, de la șefia interimară a guvernului.


PNL o acuză pe Anca Dragu de încălcarea regulamentului la ședința de plen reunit se discuta calendarul moțiunii de cenzură la adresa guvernului Cîțu, când deputatul PNL Florin Roman a închis ședința, continuată însă de Anca Dragu după acest moment.

După episodul evacuării lui Florin Roman de la prezidiul ședinței comune a Parlamentului, senatoarea Alina Gorghiu a cerut sancționarea parlamentarilor AUR implicaţi în „agresarea” lui Florin Roman și o verificare a legalității ședinței comune în condițiile în care şedinţa de plen a fost închisă cu doi reprezentanţi ai USR PLUS la conducere, respectiv Anca Dragu, din partea Senatului, şi Cristina Prună, din partea Camerei Deputaţilor.

În situația în care PNL, UDMR și PSD vor forța demiterea președintelui Senatului, USR va ataca hotărârea plenului la Curtea Constituțională.

PNL și UDMR au împreună la Senat 50 de mandate și ar mai avea nevoie de 19 voturi de la PSD pentru a putea să o revoce pe Anca Dragu și apoi să propună un alt președinte al Senatului.


Art. 29 Revocarea poate fi cerută în cel puțin una dintre următoarele împrejurări:

  • a) încalcă prevederile Constituției;
  • b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Articolul 64 alineat 2 din Constituție precizează că președinții celor două camere sunt aleși pe durata mandatului Camerelor, deci, teoretic, aceștia ar trebui să rămână în funcție până în 2024.

În practică, președinții camerelor au fost schimbați, situația de azi de la Senat fiind similară cu cea din 2012, când preşedintele Senatului Vasile Blaga a fost revocat din funcţie şi înlocuit, în cursul aceleiaşi şedinţe, cu senatorul liberal Crin Antonescu.

La acel moment, Vasile Blaga a fost acuzat că ”a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”.

Anca Dragu este însă schimbată sub pretextul că majoritatea politică care i-a susținut alegerea nu mai există azi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: