11 aprilie, 2017

Ministrul Apărării a trimis Parlamentului, marți,  planul de înzestrare a Armatei. În memorandumul MApN se propune aprobarea obiectivelor de investiţii a căror valoare contractuală estimată de achiziţie depăşeşte, potrivit News.ro, 9 miliarde de euro.

”Starea actuală a înzestrării Armatei Române impune adoptarea unor măsuri urgente, coerent aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de achiziţii de tehnică militară la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce îi revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional”, se menţionează în documentul transmis de ministrul Apărării celor două Camere ale Parlamentului.

”O asemenea implementare va avea ca rezultat o structură de forţe şi capabilităţi cu un grad sporit de sustenabilitate şi inoperabilitate, flexibile, robuste, mobile, superioare din punct de vedere tehnologic, rapid dislocabile în teatru şi capabile a fi angajate în operaţii”, mai arată documentul citat.


Un memorandum pe tema Apărării, cu obiective de investiţii pentru opt programe de înzestrare pentru Armata României, a fost aprobat în şedinţa Guvernului din 30 martie.

(Citiți și: MApN a finalizat ”lista de cumpărături” – cine și ce vinde Armatei Române)

Potrivit memorandumului aprobat în Guvern, ”creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017 – 2020”.

Cele 8 programe de achiziții pentru care se cere aprobarea Parlamentului pentru finanțare sunt:

  • Avion de transport scurt/mediu curier C 27J SPARTAN
  • Elicopter IAR 330 navalizat
  • Sistem de rachete sol-aer cu bătaie medie – Hawk XXI
  • Transportor blindat pentru trupe 8×8 PIRANHA IIIC
  • Autospecială de teren blindată (tip uşor)
  • Sistem batalion – LAROM
  • Echipamente de război electronic pentru aeronave C-130
  • Sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare – SISOM

Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru programe de achiziții ce depășesc suma de 100 milioane euro. Resursele financiare necesar a fi alocate pentru iniţierea şi derularea acestor programe de înzestrare vor fi incluse în programul ARMATA ROMÂNIEI 2026, care este actualizat anual.


Contractul de achiziție al celor 4 corvete multifuncționale pentru Marină este în prezent în stadiu de renegociere. Fostul guvern a fost aproape de finalizarea proiectului, dar majoritatea PSD-ALDE a reușit să împingă în ilegalitate memorandumul aprobat în 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: