vineri

29 martie, 2024

29 noiembrie, 2021

Pesimismul managerilor privind viitorul se diluează pe măsură ce firmele lor sunt mai mari și sondajele au o bază de raportare mai cuprinzătoare.
În timp ce încrederea managerilor companiilor mici în perspectivele următoarelor luni a scăzut dramatic, pesimismul liderilor de firme în general poate fi interpretat statistic ca o „relativă stabilitate”.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare, comerț și servicii se așteaptă, în următoarele două luni, la o „relativă stabilitate” a volumului producţiei, respectiv a activității și a cererii de servicii, potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS), publicate luni.

Rezultatele atârnă însă mai degrabă spre pesimism, potrivit plajei de interpretări conform metodologiei INS, care lucrează cu un „sold conjunctural” al răspunsurilor – diferența dintre proporția răspunsurilor pozitive și cea a celor negative.


Plaja de „relativă stabilitate” se întinde între -5% și +5%, în aprecierea INS privind tendințele, iar rezultatele sondajului din noiembrie au fost de -3% în industria prelucrătoare și comerț și de -1% în servicii. Constructorii se așteaptă la o scădere certă (-23% sold conjunctural).

Mai mici și mai vulnerabili

În schimb, „indicatorul stării de spirit” a managerilor companiilor mai ales mici, privind evoluția economiei naționale, a scăzut până la maximul din perioada șocului pandemic din trimestrul 2 / 2020, potrivit măsurătorilor din sondajul CONFIDEX pe semestrul 2 2021.

Mai mult, scăderea încrederii este atât de mare, încât arată așteptări privind „o posibilă reintrare în recesiune”, în opinia lui Andrei Cionca, CEO și co-fondator al Impetum Group.

Firmele mici sunt mai vulnerabile, managerii lor știu bine asta și de aceea și percepțiile lor sunt mai dramatice.


CONFIDEX a cercetat opiniile liderilor din 503 de companii, dintre care 75% au cifră de afaceri de peste 1 milion de euro și 31% de peste 5 milioane euro. Reprezentativitatea lor se bazează pe faptul că toate activează în principalele 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB.

INS și-a făcut ancheta de conjunctură pe eșantioane de mii de agenți economici (2.382 din industria prelucrătoare, 1.255 din construcţiilor, 2.490 din comerţului cu amănuntul și 2.860 din servicii.

Prețurile sunt singurele care cresc cu certitudine în toate domeniile potrivit sondajului INS. În rest, mai cresc doar angajările în comerț.

Scumpirile cele mai mari – în comerț. Negustorii nu mizează pe vânzări mai mari de sărbători

Cele mai mai mari creșteri de prețuri sunt, proporțional, în comerțul cu amănuntul, potrivit sondajului INS: + 44% sold conjunctural al răspunsurilor – proporție corespunzătoare unei „creșteri accentuate”.

În schimb, managerii din comerț nu se așteaptă la cine știe ce creșteri ale vânzărilor. INS identifică o „tendinţă de relativă stabilitate, atât a activităţii economice (sold conjunctural -3%), cât și a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +4%).

În interpretarea INS, răspunsurile nete intră pe plaja de „stabilitatea relativă”, dacă sunt între -5% și +5%.

Constructorii vin imediat în urma negustorilor în topul așteptărilor ionflaționiste, cu o creștere de 42% deasemeni accentuată.

Inflația afectează sever și managerii din industria prelucrătoare, sold conjunctural de + 37%, încadrat în domeniul de „creștere”, care se întinde până la 40%.

Cu +17% și așteptările inflaționiste ale managerilor din servicii se încadrează la limită în plaja de „creștere”, care începe de la 16%, sau cu numai un punct procentual peste granița de sus a „creșterii moderate”, care începe de la 6% mai multe răspunsuri pozitive decât negative.  

Doar comerțul mai suferă de lipsă de angajați

Moderate sunt creșterea de angajați în comerț (sold conjunctural +12) , respectiv scăderea celor din construcții (-13%), deloc surprinzătoare, cum nici scăderea activității în domeniu la început de iarnă.

Numărul de angajați este „relativ stabil” în servicii (+4% răspunsuri positive) și în industria prelucrătoare (-1%).

Rezultatele din noiembrie sunt similare cu cele din ancheta INS din octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: