vineri

19 aprilie, 2024

28 octombrie, 2021

Așteptările privind stagnarea „relativă” a producției și a consumului domină previziunile managerilor din economie pentru următoarele trei luni, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Institutul Național de Statistică (INS), publicate joi.

Managerii din industria prelucrătoare se așteaptă mai curând  la o tendință negativă a volumului producției, potrivit soldului conjunctural al răspunsurilor lor (-5%), care se încadrează la limită în plaja alocată de INS calificativului „relativă stabilitate” (±5%).

Și, în ciuda apropierii sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comerțul cu amănuntul crește, și managerii din domeniu se așteaptă la o „stabilitate relativă” de puțin peste zero (+2%).


Răspunsurile managerilor sunt transformate într-un „sold conjunctural”, care este diferenţa dintre proporția celor care au ales varianta pozitivă a indicatorului şi cea a celor care au indicat varianta negativă (variantele sunt „va crește / va fi la fel / va scădea”).

Inflația plafonează economia

Una din explicații poate fi găsită în previziunile privind creșterea prețurilor. Cei mai numeroși manageri care se așteaptă la creșterea prețurilor în sectorul lor sunt cei din construcții  (+49% sold conjunctural), urmați de cei din comerț (+44%).

Proporțiile de peste 40% indică o „creștere accentuată”, potrivit scalei INS.

Preţurile produselor industriale au „ratat de puțin” (+37% sold conjunctural) încadrarea în categoria „creștere accentuată” în următoarele trei luni.


Prețurile din industria prelucrătoare a rămas în categoria de tendință denumită simplu  „creștere”, căreia i s-a alocat plaja de la 16 la 40%. Sub 16% creșterea ar fi doar „moderată”.

Indicațiile din graficul următor trebuie interpretate în funcție de plajele de variație alocate diferitelor calificative.

Și în servicii preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor sunt pe o tendință de creștere, cu un sold conjunctural de +21% al răspunsurilor managerilor la sondajul INS.

Conform estimărilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte același tip „relativă stabilitate”, ca și industria, în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%).

Sectorul construcțiilor este singurul ai cărui manageri se așteaptă la scăderea volumului producției, calificată drept moderată, potrivit soldului conjunctural de -12%.

Încă de la începutul anului, circumspecți, managerii estimau scăderea activităţii din construcţii, comerţ şi servicii, dar creșterea prețurilor, pe de altă parte.

Doar comerțul nu este amenințat de șomaj

Angajatorii din comerț prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Sunt singurii care vor să mai angajeze, dacă luăm în seamă relativitatea semnificației soldului conjunctural de +1% (au fost doar cu 1% mai mulți manageri optimiști decât ceilalți).

Tot relativă, dar cu minus, este stabilitatea la care se așteaptă managerii din industria prelucrătoare privind angajările.

Cel mai mult vor suferi constructorii (sold conjunctural -8% la angajări, adică o „scădere moderată”).  

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: