24 noiembrie, 2021

Indicatorul Purchasing Managers’ Index (PMI Compozit) pentru Zona Euro a crescut sugerând o accelerare neașteptată a afacerilor din Zona Euro în noiembrie. Presiunile venite dinspre resticțiile coronavirus și ale creșterii prețurilor pun la îndoială, însă, continuarea tendinței și în decembrie.

IHS Markit Composite PMI pentru Zona Euro a crescut în noiembrie pentru prima dată în patru luni până la  55,8  puncte (de la 54,2 în octombrie), potrivit unui raport al IHS Markit.

Creșterea „exprimă  rezistența  la  acumularea de provocări,  inclusiv  intensificarea  inflației  și  persistența distorsiunilor la nivelul lanțurilor mondiale de producție”, scrie analistul Andrei Rădulescu într-o notă a Băncii Transilvania.


Pe de altă parte, detaliile raportului Markit Economics „arată că managerii din industria prelucrătoare sunt încă îngrijorați în privința perturbării lanțurilor de aprovizionare. (…) În același timp, indicatorii PMI arată că presiunile prețurilor rămân intense. Prețurile de producție din insdustria prelucrătoare, ca și din servicii, aucrescut până la nivelurile ce le mai înalte din aproape două decade”, potrivit capital Economics.

Perspectivele încetinirii

Pentru întreg Trimestrul 4 al anului, însă, media indicatorului este de numai 55 de puncte, „substanțial mai mic decât media pe Trimestrul 3, de 58,4 puncte, semnalând o slăbire a creșteri economice în ultimele trei luni ale anului 2021”, spune raportul IHS Markit.

„Cu cazurile (coronavirus) în creștere bruscă în unele țări din Zona Euro  perspectivele pe termen scurt devin rapid mai pesimiste pe măsură ce riscurile unui alt val periculos de coronavirus cresc. Este probabilă o deteriorare a sentimentului în decembrie”, consideră analistul Rory Fennessy de la Oxford Economics, citat de Reuters.

Blocajele persistente ale ofertei din industria prelucrătoare germană au continuat să afecteze producția și au împins presiunile inflaționiste la maxime fără precedent. Indicatorii PMI pun în umbră considerațiile Băncii Centrale Europene privind caracterul tranzitoriu al inflației, potrivit unui sondaj Reuters.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: