vineri

26 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2021

Grijile privind scumpirea materiilor prime au aruncat încrederea în economie a managerilor companiilor private din România până la minimul de la începutul pandemiei, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX pe semestrul 2.

Perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutățit până într-atât încât 41% dintre manageri cred, în noiembrie, că produsul intern brut (PIB) va scădea, mult peste proporția de  17% din T1 / 2021, potrivit rezultatelor sondajului grupului de investiții și consultanță Impetum Group.

Totodată, „indicatorul stării de spirit” privind evoluția economiei naționale, a revenit acum la nivelul de 4,4 puncte din T2 / 2020, nivel la care stagnase în T3 / 2020. Apoi urcase până la 5 în T1 / 2021.


La grija privind scumpirea materiilor prime se adaugă și cele privind creșterea inflației în general și lipsa forței de muncă.

Scăderea încrederii este atât de mare încât arată „o posibilă reintrare în recesiune”, în opinia lui Andrei Cionca, CEO și co-fondator al Impetum Group.

„Înțelegem că se suprapun două crize – cea sanitară și perspectiva unei eventuale noi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creștera prețurilor și alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, chiar trei ani și jumătate pentru economia românească pe ansamblu.” a declarat Andrei Cionca.

Cifrele pesimismului

Studiul CONFIDEX S2 2021 acoperă un eșantion de 503 de companii din principalele 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB dintre care 75% au cifră de afaceri de peste 1 milion de euro și 31% de peste 5 milioane euro.


Rezultatele Confidex urmează celor ale indicatorului de încredere a mediului de afaceri în economia României publicat de Comisia Europeană (ESI), care  a continuat să scadă în octombrie şi a ajuns la 99,8, sub media pe termen lung de 100.

De asemeni, scăzuse încă din septembrie încrederea analiștiilor CFA din România.

Involuția așteptărilor managerilor este clară în proporțiile răspunsurilor negative.

  • Circa 67% dintre manageri consideră că economia națională se va înrăutăți în următorul an.
  • Dacă managerii români se așteaptă ca economia europeană să-și revină în 24 de luni, economiei naționale  îi va lua 41 de luni.
  • A crescut ponderea celor care cred că puterea leului va scădea (86% vs 77% în T1 / 2021).
  • A crescut ponderea celor care cred că inflația va crește (92% vs 74% în T1 /  2021).
  • Doar un manager din 8 consideră că economia națională se va îmbunătăți următoarele 12 luni.
  • A crescut ponderea managerilor care consideră inflația ca dificultate majoră (16% în prezent comparativ cu 2% în studiul anterior).

Oportunități pentru supraviețuitori

Răspunsurile managerilor au conturat și oportunitățile identificate pe care vor miza in următoarea perioadă. Unele domenii au cunoscut creșteri importante datorită faptului că a crescut cererea pentru produsele pe care le aveau.

Alte companii au profitat de această perioadă pentru a-și diversifica gama de produse sau a se extinde pe alte piețe. Supraviețuitorii sunt vizează banii din PNRR și celelalte fonduri europene. „Reversul medaliei este oferit însă de oportunitățile care pot apărea într-o criză economică dată de disfuncționalitățile actuale ale pieței, oportunități care pot fi despre consolidarea pieței, dezvoltarea de parteneriate noi prin care companiile pot sa reducă pe cât posibil riscurile și să completeze resursele de personal cu management eficient, capabil să gestioneze situații de criză.” a concluzionat Andrei Cionca.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: