joi

18 aprilie, 2024

economie statistica

26 noiembrie, 2021

Inflația va continua să crească anul viitor, până la aproape 8%,  spun analiștii CFA (Chartered Financial Analyst) din România, chiar și după ce prețurile la energie ar urma să scadă din primăvară, fenomen de la care Banca Națională a României (BNR) așteaptă o decelerare generală a prețurilor.

Analiștii CFA se așteaptă la o inflație de 7,94% în 12 luni, în vreme ce BNR se așteaptă la 5,5% la sfârșitul anului viitor, după un vârf de peste 8% în primăvară.

Prețurile energiei vor rămâne, însă, peste nivelurile anterioare declanșării actualei tendințe de creștere, iar scumpirile energetice se vor rostogoli în restul economiei, potrivit așteptărilor managerilor și antreprenorilor.


Grijile privind scumpirea materiilor prime au aruncat încrederea în economie a managerilor companiilor private din România până la minimul de la începutul pandemiei, potrivit rezultatelor unui sondaj CONFIDEX.

Și un raport Markit Economics arată îngrijorările managerilor din industria prelucrătoare european, iar  indicatorii PMI (purchasing managers index) arată că presiunile prețurilor rămân intense, după ce au crescut până la nivelurile ce le mai înalte din aproape două decade, în insdustria prelucrătoare, ca și în servicii”.

Euro peste 5 lei, dobânzile în creștere

În fine, estimarea medie privind evoluția cursului euro/leu la orizontul următoarelor 12 luni a ajuns la 5,0329 lei / euro, de la 5,0183 lei / euro în mai, 5,0261 lei / euro în iunie, 5,0446 lei / euro în iulie, 5,0672 lei / euro în august și 5,0547 lei / euro în septembrie.

Deocamdată analiștii mențin în expectativă indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, care a rămas la același nivel (57,2 puncte) potrivit sondajului realizat în luna octombrie.  


Indicatorul este cu peste 25 de puncte peste cel din urmă cu un an, este în zona care confirmă așteptările pozitive, dar perspectivele îmbunătățirii pe mai departe ale acestora nu sunt favorabile.

Sunt în creștere cursul euro, dobânzile, cele plătite de români și cele ale împrumuturilor statului român, ca și datoria publică și produsul intern brut.

Deficitul bugetar se va menține ridicat, în ciuda unei scăderei semnificative, prognozată de analiști.

„În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat. In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca doua ori in urmatoarele 12 luni.

Cea mai mare parte a analiștilor participanți la sondaj (64,3%) anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura pana in trimestrul 4 al anului 2022.

Principalele impedimente în implementarea factorilor ESG (de mediu, sociali și de guvernanță, urmăriți de autoriățile europene) sunt insuficiența informațiilor și lipsa expertizei în acest domeniu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: