sâmbătă

22 iunie, 2024

28 iulie, 2012

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a informat, sâmbătă, câte incidente s-au înregistrat, la nivel naţional, în perioada campaniei pentru referendum, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.

Conform datelor statistice existente la nivelul MAI, citate de Mediafax, în perioada campaniei pentru referendum (7 – 28 iulie), au fost înregistrate, la nivel naţional, 120 de incidente constând în infracţiuni, contravenţii şi fapte de altă natură.

Din totalul incidentelor, cele mai numeroase s-au produs pe raza municipiului Bucureşti (21) şi a judeţelor: Buzău (12), Cluj (opt), Braşov (şapte), Gorj şi Dâmboviţa (câte şase).


Cele mai numeroase dintre acestea au fost reclamate în mediul urban (64 incidente, reprezentând 53,3 la sută), majoritatea fiind sesizate prin apelul de urgenţă 112.

Au fost înregistrate 46 de infracţiuni, dintre care 34 la Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, constând în împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, precum şi în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenţii (patre la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si liniştii publice, una la Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi opt la alte acte normative), pentru care au fost aplicate şase amenzi contravenţionale în valoare de 3.100 de lei şi şapte avertismente scrise.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a dispus ca cercetările şi soluţiile privind infracţiunile comise în timpul referendumului, printre care oferirea sau darea de bani şi împiedicarea participării la vot, să fie verificare de procurori de la parchetele curţilor de apel.


„Având în vedere rezonanţa socială a indiciilor de comitere a unor infracţiuni în cadrul desfăşurării referendumului privind demiterea Preşedintelui României, care va avea loc la data de 29 iulie 2012 şi văzând dispoziţiile art.52 – 57 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, şi alte infracţiuni săvârşite în legătură cu desfăşurarea referendumului, pentru a asigura soluţionarea cu celeritate şi în mod unitar a acestor cauze, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsuri la nivelul unităţilor de parchet competente din punct de vedere material şi teritorial pentru exercitarea supravegherii cercetărilor de către lucrătorii de poliţie judiciară”, informa joi Ministerul Public.

Acţiunea penală în cazul acestor infracţiuni, printre care promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, se pune în mişcare din oficiu.

Cauzele vor fi înregistrate şi soluţionate la unitatea de parchet competentă din punct de vedere material şi teritorial, iar la nivelul fiecărui parchet de pe lângă curte de apel va fi desemnat un procuror care va verifica modul în care se efectuează cercetările şi soluţiile dispuse de către unităţile subordonate şi va analiza oportunitatea preluării cauzelor, în funcţie de împrejurările concrete şi natura faptei săvârşite, preciza Ministerul Public.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: