cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Macron lansează o nouă dezbatere de tipul ”NATO în moarte cerebrală”. Oficial american: Poate nici noi nu ar trebui să alegem tabere și să lăsăm UE să se descurce singură cu Ucraina

10 aprilie, 2023

Vorbind cu presa la întoarcerea din China, președintele francez Emmanuel Macron a oferit un interviu care ridică mari întrebări despre relația transatlantică, Taiwan și conceptul de „autonomie strategică” pentru UE.

Este un interviu cu accente cataclismice similare celui din noiembrie 2019, când președintele Franței declara pentru The economist că ”NATO a intrat în moarte cerebrală”.

Statele Unite răspund cu o întrebare: În numele cui vorbește Emmanuel Macron?

Ca răspuns la comentariile lui Emmanuel Macron, Politico scrie că senatorul Marco Rubio, membru republican al Comisiei pentru Relații Externe din Senatul SUA, a postat un videoclip în care spune:


„Dacă poziția aliaților noștri este, de fapt, că Emmanuel Macron vorbește în numele tuturor din Europa, iar poziția lor este acum că nu trebuie să aleagă între SUA și China în ceea ce privește Taiwan, atunci poate că nici noi nu ar trebui să alegem tabere. Poate că ar trebui să le spunem că noi ne vom concentra pe Taiwan și pe amenințările pe care le prezintă China, iar voi, băieți, ocupați-vă singuri de Ucraina.”

Senatorul american a adăugat: „Deci, trebuie să aflăm: Macron vorbește în numele lui Macron, sau Macron vorbește în numele Europei?”

Reacții negative în Europa

Acea întrebare se punea duminică seara și în capitalele europene.

„Este greu de văzut cum a fost întărită UE prin vizitele lui Macron și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China săptămâna trecută. China nu s-a mișcat nici măcar un centimetru față de Rusia/Ucraina și a creat contrast între cei doi lideri europeni, chiar părând să obțină un sprijin pentru opinia sa despre securitatea în strâmtoarea Taiwan”, afirmă un diplomat al UE.


Sari Arho Havren, profesor la Centrul George C. Marshall pentru Studii de Securitate crede că „Emmanuel Macron îi oferă lui Xi exact ceea ce și-a dorit Xi: comerțul pentru a face economia Chinei mai puternică, dar și divizarea și slăbirea Europei în ochii Beijing. Europei îi lipsesc aproape toate atributele superputerii, în afară de marea piață unică”.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)

Noah Barkin, consilier al Rhodium Group, a scris: „Macron adoptă o viziune asupra lumii care nu este împărtășită în alte capitale europene. Procedând astfel, riscă să împartă Europa și să complice relațiile cu cea mai pro-europeană administrație americană pe care am văzut-o în ultimii ani.”

Ideile vehiculate de Emmanuel Macron

Despre autonomia strategică: Președinte Macron a subliniat necesitatea ca Europa să dezvolte capacități independente care să permită UE să devină – dacă se poate sub conducerea Franței – „a treia superputere” a lumii – alături de Statele Unite și China.

(Citește și: ”Emmanuel Macron, interviu la Beijing: Europa nu trebuie să intre în confruntarea SUA-China”)

Președintele Macron a explicat că Europa și-a crescut dependența față de SUA în ceea ce privește armamentele și aprovizionarea cu energie și că UE trebuie să susțină în acest moment dezvoltarea propriei industrii de apărare.

Emmanuel Macron a mai vorbit – și asta va provoca furie la Washington – despre faptul că Europa ar trebui să își reducă și dependența față de ”extrateritorialitatea dolarului american”, un obiectiv pe care și Rusia și China îl urmăresc.

Despre riscuri: „Cel mai mare risc” cu care se confruntă Europa, a mai spus președintele Macron, este ca blocul „să fie prins în crize care nu sunt ale noastre, care îl împiedică să-și construiască autonomie strategică”.

Despre relația transatlantică: Emmanuel Macron a spus: „Paradoxul ar fi că, cuprinși de panică, să credem că suntem doar adepții Americii”.

Despre Taiwan: „Întrebarea la care europenii trebuie să răspundă: Este în interesul nostru să accelerăm o criză]în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să luăm în considerare doar agenda SUA, riscând o reacție exagerată a Chinei.”

Fost ambasador al Franței în SUA se face ecoul lui Emmanuel Macron

Ca răspuns la un tweet care punea sub semnul întrebării angajamentul Franței față de Taiwan, Gérard Araud, fost ambasador al Franței în Statele Unite a scris: „În primul rând, Macron nu a spus asta. În al doilea rând, alianța noastră nu acoperă Asia.”

Spre deosebire de alte situații în care Franța a contrazis SUA în chestiuni de principiu (situația NATO sau pactul semnat de SUA cu Marea Britanie și Australia, de exemplu), declarația lui Gérard Araud ridică o întrebare fundamentală la care trebuie să răspundă acum UE: alianța cu Statele Unite este limitată la Europa și vecinătăți sau se extinde și în regiunea Asia-Pacific?

Ce uită Emmanuel Macron

Aflat la bordul aeronavei prezidențiale, Emmanuel Macron a spus presei că deja ”a câștigat bătălia ideologică despre autonomie strategică a UE”.

În discuțiile cu presa, președintele Macron nu a menționat niciun moment garanțiile de securitate pe care Statele Unite le oferă continentului european de peste 80 de ani.

Franța este unul dintre cei cinci membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, este singura putere nucleară a Uniunii și are o armată puternică. Dar Franța nu poate egala SUA când vine vorba de garanții de securitate. Și a contribuit mult mai puțin decât au făcut-o alte state membre UE la apărarea Ucrainei.

O precizare importantă făcută de Politico: Administrația prezidențială franceză a cenzurat materialele publicate de presă

Politico publică luni un material în care prezintă în detaliu declarațiile făcute de Emmanuel Macron în timpul zborului spre Europa.

Materialul se încheie cu următoarea precizare:

”Așa cum este obișnuit în Franța și în multe alte țări europene, biroul președintelui francez, cunoscut sub numele de Palatul Elysée, a insistat să verifice și să corecteze toate citatele președintelui înainte de a fi publicate în acest articol ca o condiție pentru acordarea interviului.

Acest lucru încalcă standardele editoriale și politica POLITICO, dar am fost de acord cu termenii pentru a putea vorbi direct cu președintele francez. POLITICO a insistat că nu își poate înșela cititorii și nu va publica nimic pe care președintele nu a spus.

Citatele din acest articol au fost de fapt spuse de președinte, dar unele părți ale interviului în care președintele a vorbit și mai sincer despre Taiwan și autonomia strategică a Europei au fost tăiate de Elysée.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: