19 ianuarie, 2022

„Ne vom asigura că Europa își va face auzită vocea sa unică și când vine vorba de argumente strategice, de arme convenționale, de transparența activităților militare și de respectarea suveranității tuturor statelor europene, indiferent de istoria lor.
În următoarele luni ar trebui să venim cu o propunere europeană pentru a construi o nouă ordine de securitate și stabilitate” – a declarat Emmanuel Macron, miercuri, în discursul din Parlamentul European, unde a prezentat prioritățile mandatului Franței la președinția rotativă a Consiliului UE.

Mandatul are „suveranitatea europeană drept fir roșu”, a spus președintele francez, care a pledat în discursul său pentru regândirea relației Europei cu Rusia, reformarea spațiului Schengen și protejarea frontierelor externe.

Europa trebuie să anticipeze crizele internaționale, nu doar să răspundă la acestea, a mai spus șeful președintele Emmanuel Macron.

„Suntem generația care redescoperă precaritatea statului de drept și a valorilor democratice ”


„Construcția noastră europeană se bazează pe trei mari promisiuni: O promisiune a democrației, care s-a născut pe continentul nostru, reinventată pe continentul nostru și reînviată în ultimii 70 de ani, o promisiune a progresului împărtășită de toți europenii și o promisiune privind pace. Aceasta din urmă a ținut timp de șapte decenii”, a declarat Emmanuel Macron.

„Suntem generația care redescoperă precaritatea statului de drept și a valorilor democratice”, a atenționat președintele francez, subliniind în același timp că „statul de drept este comoara noastră (a europenilor)”.

Regândire strategică a securității Europei, în special în dialogul cu Rusia

Europa trebuie să găsească un răspuns politic la conflictul din Ucraina, a mai spus președintele francez, referindu-se la „eforturile de destabilizare” ce se manifestă în prezent pe continent.

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă”, a enunțat Macron, referindu-se la Rusia, adăugând că Europa trebuie să-și definească propriile standarde de securitate, potrivit Reuters, citată de Digi24.


„Securitatea continentului nostru reclamă o regândire strategică ca Europa să fie o zonă a echilibrului și păcii, în special în ceea ce privește dialogul cu Rusia“, a transmis Macron, amintind că insistă pentru acest dialog de mai mulți ani.

„Nu este doar ideea pentru că suntem atât de aproape, noi și Rusia. Este vorba de însăși securitatea continentului nostru, care este indivizibilă. Avem nevoie de acest dialog în Europa, în mod colectiv, pentru a ne stabili propriile cerințe și a ne asigura că acestea sunt respectate și trebuie să fim în măsură să facem acest lucru. Trebuie să fim decisivi atunci când vine vorba de manipulare, de destabilizare și de interferență”, a continuat liderul de la Elysee.

Macron a mai spus că UE trebuie să-și revizuiască relațiile cu Balcanii de Vest și să le ofere țărilor din această regiune perspective „sincere” de aderare la blocul comunitar.

O nouă ordine de securitate și stabilitate, o propunere ce va fi prezentată în viitoarele luni

„Ceea ce trebuie să construim este o ordine europeană bazată pe principii și reguli, în spatele căreia ne putem ralia și pe care am construit-o împreună nu împotriva nimănui, ci cu Rusia, acum 30 de ani. Permiteți-mi să vă reamintesc acest lucru, respingând cursul rigid de a amenința cu forța și coerciția opțiunile libere ale statelor de a adera la alianțe sau organisme. Mă refer la principiile pe care noi, europenii, dar și Rusia, le-am semnat acum 30 de ani”, a mai declarat

Acesta a mai spus că „noi, în Europa, trebuie să apărăm aceste drepturi inerente, care fac parte din suveranitatea statului”, subliniind și că „depinde de noi să reafirmăm aceste valori și să îi pedepsim efectiv pe cei care le încalcă”.

Președintele Macron a promis că Franța va continua cu Germania, în formatul Normandia, să caute un răspuns la conflictul din Ucraina și a lansat ideea unei propuneri comune europene pentru o ordine de securitate, care să fie discutată cu Rusia.

„Ne vom asigura că Europa își va face auzită vocea sa unică și când vine vorba de argumente strategice, de arme convenționale, de transparența activităților militare și de respectarea suveranității tuturor statelor europene, indiferent de istoria lor. În următoarele luni ar trebui să venim cu o propunere europeană pentru a construi o nouă ordine de securitate și stabilitate“, a spus președintele Franței.

„Ar trebui să construim acest lucru ca europeni, lucrând cu alții europeni, cu aliații noștri din NATO, și apoi să îl propunem spre negociere cu Rusia“, a mai spus Emmanuel Macron în intervenția sa, precizând, de asemenea, importanța busolei strategice a UE, care va fi adoptată în luna martie.

Pledoarie pentru reforma spațiului Schengen

„Trebuie să ne asigurăm că avem control asupra propriilor frontiere. Am făcut multe progrese, întrucât am consolidat Frontex și președinția franceză va încerca să reformeze spațiul Schengen, care stă la baza promisiunii sale inițiale, a unui spațiu de liberă circulație, protejând frontierele noastre externe, inclusiv având o forță interguvernamentală de intervenție rapidă susținută de un acord între statele membre, așa cum am făcut între 2018 și 2021, construind parteneriate cu țările de origine și țările de tranzit pentru a opri traficanții și făcând o politică mai eficientă care să respecte principiile noastre pentru a lupta împotriva imigrației ilegale”, a transmis președintele francez.

Referitor la securitate, Emmanuel Macron a subliniat că Europa trebuie să anticipeze crizele internaționale, nu doar să răspundă la acestea. „Dorim să construim împreună o Europă care să fie o putere în viitor. O Europă care să fie independentă și să aibă puterea de a-și decide propriul viitor. O Europă care să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri”, a subliniat președintele Macron.

Introducerea dreptului la avort în Carta Drepturilor

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat și că va face eforturi pentru ca dreptul la avort și la apărarea mediului să fie adăugate la Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

„Trebuie să actualizăm această carte pentru a fi mai explicită în ceea ce privește protecția mediului, recunoașterea dreptului la avort”, a transmis Macron în fața eurodeputaților reuniți în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Apelul de a consacra dreptul femeii la avort în Carta Uniunii Europene, ratificată de statele membre în 2000, vine la doar o zi după ce Parlamentul European a ales-o președinte pe Roberta Metsola din Malta, un oponent ferm al avortului.

O abordare fermă în relația cu Regatul Unit

Președintele francez a făcut apel la Uniunea Europeană să rămână fermă pe poziții în relația cu Regatul Unit, fiind nevoie de o „recâștigare a încrederii reciproce” între cele două părți, știrbită de lungile divergențe de dinainte și de după Brexit.

„Progresele economice și sociale pe care le-am realizat împreună sunt prea multe pentru a fi uitate, dar pentru a continua să ne mișcăm împreună și să lucrăm împreună după Brexit, guvernul britanic trebuie să se angajeze cu bună credință, respectând acordurile deja încheiate cu Uniunea, pe care le vom respecta”, a transmis șeful statului francez.

„Modelul nostru care depășește granițele Europei și care este motivul pentru care părinții noștri fondatori au privit întotdeauna spre exterior, dincolo de Europa, este să ne gândim, din nou, la unele dintre politicile noastre de vecinătate și la rolul nostru în lume pentru a încerca să contribuim la construirea unei puteri reale de echilibru”, a mai evidențiat președintele francez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: