miercuri

15 mai, 2024

31 iulie, 2023

Lovitura de stat militară din Niger stârnește temeri în UE, în special în Franța, cu privire la impactul său potențial asupra importului de uraniu pentru centrale nucleare.

Niger furnizează 15% din necesarul de uraniu al Franței și reprezintă 20% din totalul importurilor de uraniu ale UE.

O lovitură de stat care ajută economia Rusiei

Orano, companie de stat producătoare de combustibil nuclear a Franței, își continuă activitățile în Niger și monitorizează situația, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-o declarație trimisă prin e-mail către Politico, subliniind că „prioritatea noastră este să menținem siguranța angajaților noștri din țară”.


Experții în energie s-au grăbit să sublinieze că tensiunile nu vor avea niciun impact imediat asupra nevoilor Franței de uraniu, deoarece extracția continuă și, dacă se oprește, stocurile existente pot acoperi aproximativ doi ani.

Dar lovitura de stat din Niger ar putea fi o provocare la adresa nevoilor de uraniu ale Europei pe termen lung, în condițiile în care continentul european încearcă să elimine treptat dependența de Rusia, un alt furnizor de top de uraniu folosit în centralele nucleare europene.

Tensiunile din Niger ar putea descuraja și mai mult UE să adopte sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul nuclear, potrivit Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la Institutul Jacques Delors din Paris.

„Ar putea avea consecințe la nivelul UE. Uraniul – și energia nucleară în general – nu este încă supusă sancțiunilor. Dacă situația din Niger se va înrăutăți, acest lucru ar complica cu siguranță adoptarea de sancțiuni asupra uraniului rusesc pe termen scurt”, a spus expertul.

Niger, al patrulea producător mondial de uraniu


În 2021, Niger a fost principalul furnizor de uraniu al UE, urmat de Kazahstan și Rusia, potrivit Agenției de Aprovizionare a Comunității Europene a Energiei Atomice.

Niger este al patrulea producător mondial de uraniu, conform datelor din 2021 ale Asociaţiei Mondiale Nucleare (WNA).

Uraniul a fost descoperit în Niger în 1957, cu trei ani înainte de independenţa ţării africane în 1960, de către Bureau de Recherches Geologiques et Minieres (BRGM) din Franţa, care căuta cupru.

Orano exploatează zăcăminte din nord-vestul Nigerului, în regiunea Arlit, din 1971. Între 1978 şi 2021, Orano a extras 75.000 de tone din acest minereu din Cominak, o mină subterană în care a desfăşurat operaţiuni cu o participaţie de 59%, în asociere cu compania statală din Niger, Sopamin (31%), şi cu compania spaniolă Enusa (10%).

Junta militară avertizează Franța

Între timp, junta militară care a dat lovitura de stat a acuzat luni Franța că plănuiește să-l elibereze pe președintele Mohamed Bazoum, care este în prezent în detenție.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că Franța „nu va tolera niciun atac împotriva Franței și a intereselor acesteia”.

Junta militară, care l-a închis pe Bazoum în palatul prezidenţial începând de miercuri, a avertizat în privinţa încercărilor străine de a-l extrage, spunând că ar duce la vărsare de sânge şi haos.

Declaraţiile în numele militarilor au fost făcute de colonelul de armată Amadou Abdramane, unul dintre autorii loviturii de stat, la televiziunea de stat. El a declarat că autorizaţia de atac acordată Franţei a fost semnată de ministrul nigerian al afacerilor externe, Hassoumi Massoudou, în calitate de prim-ministru.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: