vineri

29 martie, 2024

26 ianuarie, 2020

Poliția Metropolitană din Londra va instala un sistem de recunoaștere facială în timp real, în pofida avertismentelor privind încălcarea dreptului la viaţa privată, scrie BBC.

Este prima capitală din Europa ce introduce acest controversat sistem de identificare a suspecților.


Instalarea acestora se va face în următoarea lună, adică după ieșirea Marii Britanii din UE, în contextul în care Uniunea a anunțat că dorește interzicerea folosirii acestei tehnologii în locuri publice, pentru o perioadă de cinci ani. În acest interval, experții UE vor putea elabora norme pentru evitarea abuzurilor în folosirea acestei inovații.

(Citiți și: „Utilizarea tehnologiei de recunoștere facială ar putea fi interzisă temporar în UE – lipsesc mecanisme de prevenire a abuzurilor”)

Sistemele de recunoaștere facială din Londra vor funcționa cinci – șase ore pe zi, timp în care vor fi comparate imaginile trecătorilor cu cele ale suspecților din baza de date a MET.

Tehnologia va fi implementată în anumite zone, unde ar putea fi identificate persoane responsabile pentru infracțiuni grave și violențe, precum atacuri cu arme sau exploatare sexuală a copiilor.

Camerele vor fi marcate în mod vizibil, vor fi instalate după consultarea comunităților din zonele respective, și vor fi direcționate doar pentru a scana fețele oamenilor pe măsură ce se apropie.


Polițiști aflați în zonă special pentru a interveni când camerele semnalează un suspect, îi vor legitima și reține  pe cei detectați de sistemele de supraveghere.

Principalele zone vizate – cele cu trafic mare și frecventate de imigranți

Confruntată în ultimele două decenii cu câteva atacuri teroriste, Londra are deja cel mai extins sistem de supraveghere din UE.

Într-un dintre zonele ce vor fi acoperite cu aceste camere, tehnologiile de recunoaștere facială au fost deja folosite, în cadrul unui program pilot, cel puțin din 2018, potrivit informațiilor oficiale oferite ca răspuns la o solicitare a grupurilor din domeniul drepturilor omului și în cadrul unui proces.

(Citiți și: ”Interviu Florin Talpeș: Administrația s-ar putea digitaliza în doar doi ani. Interconectivitatea existentă e folosită de grupurile de putere”)

În zona Westfield Shopping Center se află un important hub de transport (unul dintre nodurile de metrou/feroviare importante), pe care îl tranzitează inclusiv muncitori est-europeni, dar și turci, arabi etc.

Din explicațiile oferite de MET, pe 28 iunie 2018, ziua relevantă din domentul făcut public, au fost scanate fețele a aproximativ 3.500 de trecători.

Scopul instalării respectivelor camere, a declarat Poliția Metropolitană, a fost de a reduce infracțiunile violente din zonă.

Conform explicațiilor date de MET, datele biometrice ale celor scanați au fost distruse în cel mult 30 de zile de la scanare.

Acuratețea tehnologiei, contestată

Tehnologia a fost contestată chiar și Comisarul pentru Informații al Regatului Unit, care și-a arătat îngrijorarea cu privire la confidențialitate și acuratețe.

„Tehnologiile de acest tip pot fi excesiv de invazive în viața de zi cu zi a oamenilor și riscă să afecteze încrederea nu numai în tehnologie, ci și în modul de acțiune al poliției”, a declarat  Elizabeth Denham, care ocupă din 2016 Comisarul pentru Informații din Marea Britanie.

Ea atras atenția asupra lipsei unui cod de folosite a acestei tehnologii și recomanda eliminarea algoritmilor ce discriminează pe bază de etnie (culoare) și gen.

Potrivit oficialilor, rata de succes este de peste 80%, însă grupurile de activiști care s-au ocupat de acest subiect au demonstrat că este mult mai redusă.

(Citiți și: „Camerele de luat vederi cu recunoaștere facială din orașe îi scandalizează pe britanici: o fac până și companiile private”)

China – scanarea feței la semnarea contractului cu operatorul de telefonie

China este țara cu cea mai extinsă folosire a sistemelor de recunoaștere facială, care au început să înlocuiască orice alt sistem de identificare, ceea ce permite autorităților să cunoscă orice mișcare a cetățenilor săi.

Tehnologia se folosește în stațiile transportului în comun, în școli, în magazine etc. și tinde să devină singura formă de verificare a identității.

(Citiți și: ”Avertisment Microsoft: 2024 ar putea arăta ca “1984” dacă recunoașterea facială nu va fi reglementată”)

Anul trecut, profesorul universitar Guo Bing a anunțat că va da în judecată Hangzhou Safari Park, unde el are abonament, pentru că impus obligatoriu acest sistem. Timp de mai mulți ani, profesorul se identifica prin amprentă, dar începând de anul trecut acest lucru nu mai este posibil.

În Zhengzhou, capitala provinciei Henan, în 2019 s-a introdus noua tehnologie la plata călătoriilor cu metroul, metoda de scanare a QR rămânând, deocamdată posibilă.

Tot anul trecut, Beijingul a mai impus o reglementare ce duce in extremis supravegherea populației – la semnarea unui contract cu operatorii de telefonie, clienții sunt obligați să accepte scanarea fețelor.

Autoritățile au pretextat că astfel combat frauda cu SIM-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: