Modifica setari cookieuri

Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Londra instalează sistemul de recunoaștere facială în timp real. UE pregătește interzicerea tehnologiei timp de 5 ani

de Razvan Diaconu , 26.1.2020

Poliția Metropolitană din Londra va instala un sistem de recunoaștere facială în timp real, în pofida avertismentelor privind încălcarea dreptului la viaţa privată, scrie BBC.

Este prima capitală din Europa ce introduce acest controversat sistem de identificare a suspecților.

Instalarea acestora se va face în următoarea lună, adică după ieșirea Marii Britanii din UE, în contextul în care Uniunea a anunțat că dorește interzicerea folosirii acestei tehnologii în locuri publice, pentru o perioadă de cinci ani. În acest interval, experții UE vor putea elabora norme pentru evitarea abuzurilor în folosirea acestei inovații.

(Citiți și: “Utilizarea tehnologiei de recunoștere facială ar putea fi interzisă temporar în UE – lipsesc mecanisme de prevenire a abuzurilor”)

Sistemele de recunoaștere facială din Londra vor funcționa cinci – șase ore pe zi, timp în care vor fi comparate imaginile trecătorilor cu cele ale suspecților din baza de date a MET.

Tehnologia va fi implementată în anumite zone, unde ar putea fi identificate persoane responsabile pentru infracțiuni grave și violențe, precum atacuri cu arme sau exploatare sexuală a copiilor.

Camerele vor fi marcate în mod vizibil, vor fi instalate după consultarea comunităților din zonele respective, și vor fi direcționate doar pentru a scana fețele oamenilor pe măsură ce se apropie.

Polițiști aflați în zonă special pentru a interveni când camerele semnalează un suspect, îi vor legitima și reține  pe cei detectați de sistemele de supraveghere.

Principalele zone vizate – cele cu trafic mare și frecventate de imigranți

Confruntată în ultimele două decenii cu câteva atacuri teroriste, Londra are deja cel mai extins sistem de supraveghere din UE.

Într-un dintre zonele ce vor fi acoperite cu aceste camere, tehnologiile de recunoaștere facială au fost deja folosite, în cadrul unui program pilot, cel puțin din 2018, potrivit informațiilor oficiale oferite ca răspuns la o solicitare a grupurilor din domeniul drepturilor omului și în cadrul unui proces.

(Citiți și: ”Interviu Florin Talpeș: Administrația s-ar putea digitaliza în doar doi ani. Interconectivitatea existentă e folosită de grupurile de putere”)

În zona Westfield Shopping Center se află un important hub de transport (unul dintre nodurile de metrou/feroviare importante), pe care îl tranzitează inclusiv muncitori est-europeni, dar și turci, arabi etc.

Din explicațiile oferite de MET, pe 28 iunie 2018, ziua relevantă din domentul făcut public, au fost scanate fețele a aproximativ 3.500 de trecători.

Scopul instalării respectivelor camere, a declarat Poliția Metropolitană, a fost de a reduce infracțiunile violente din zonă.

Conform explicațiilor date de MET, datele biometrice ale celor scanați au fost distruse în cel mult 30 de zile de la scanare.

Acuratețea tehnologiei, contestată

Tehnologia a fost contestată chiar și Comisarul pentru Informații al Regatului Unit, care și-a arătat îngrijorarea cu privire la confidențialitate și acuratețe.

„Tehnologiile de acest tip pot fi excesiv de invazive în viața de zi cu zi a oamenilor și riscă să afecteze încrederea nu numai în tehnologie, ci și în modul de acțiune al poliției”, a declarat  Elizabeth Denham, care ocupă din 2016 Comisarul pentru Informații din Marea Britanie.

Ea atras atenția asupra lipsei unui cod de folosite a acestei tehnologii și recomanda eliminarea algoritmilor ce discriminează pe bază de etnie (culoare) și gen.

Potrivit oficialilor, rata de succes este de peste 80%, însă grupurile de activiști care s-au ocupat de acest subiect au demonstrat că este mult mai redusă.

(Citiți și: “Camerele de luat vederi cu recunoaștere facială din orașe îi scandalizează pe britanici: o fac până și companiile private”)

China – scanarea feței la semnarea contractului cu operatorul de telefonie

China este țara cu cea mai extinsă folosire a sistemelor de recunoaștere facială, care au început să înlocuiască orice alt sistem de identificare, ceea ce permite autorităților să cunoscă orice mișcare a cetățenilor săi.

Tehnologia se folosește în stațiile transportului în comun, în școli, în magazine etc. și tinde să devină singura formă de verificare a identității.

(Citiți și: ”Avertisment Microsoft: 2024 ar putea arăta ca “1984” dacă recunoașterea facială nu va fi reglementată”)

Anul trecut, profesorul universitar Guo Bing a anunțat că va da în judecată Hangzhou Safari Park, unde el are abonament, pentru că impus obligatoriu acest sistem. Timp de mai mulți ani, profesorul se identifica prin amprentă, dar începând de anul trecut acest lucru nu mai este posibil.

În Zhengzhou, capitala provinciei Henan, în 2019 s-a introdus noua tehnologie la plata călătoriilor cu metroul, metoda de scanare a QR rămânând, deocamdată posibilă.

Tot anul trecut, Beijingul a mai impus o reglementare ce duce in extremis supravegherea populației – la semnarea unui contract cu operatorii de telefonie, clienții sunt obligați să accepte scanarea fețelor.

Autoritățile au pretextat că astfel combat frauda cu SIM-uri.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.1.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Profit de 6,4 miliarde de lei pentru băncile din România în 2019

Vladimir Ionescu

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a… Mai mult

Stiri

OMS: Teama şi panica nu ajută în combaterea coronavirusului. În România, niciun alt test pozitiv

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19, iar guvernelor să fie pregătire să lupte pentru… Mai mult

Europa

Huawei deschide fabrică în Franța – investiție de 200 milioane euro

Iulian Soare

Huawei va construi prima fabrică din Europa în Franța, a anunțat joi președintele gigantului telecom chinez, Liang Hua, potrivit Business Insider. Liang Hua a precizat… Mai mult

Stiri

Radu Ioanid a fost acreditat ambasador al României în Israel

Victor Bratu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele… Mai mult

Stiri

Apel al 50 de foști miniștri de Externe din UE: Europa să respingă planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Apropiat

Iulian Soare

Un număr de 50 de foşti miniştri de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel public către liderii UE, cărora… Mai mult

Stiri

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Explicația specialiștilor

Alexandra Pele

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane… Mai mult

Europa

Microsoft anunță că nu-și va atinge țintele financiare din cauza epidemiei din China

Adrian N Ionescu

Microsoft se aşteaptă să nu-şi atingă ţinta de venituri pe segmentul de calculatoare personale, ca urmare a efectelor negative ale epidemiei coronavirus (COVID19) din China.… Mai mult