vineri

19 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2020

Uniunea Europeană analizează interzicerea tehnologiei de recunoaştere facială în zone publice timp de până la cinci ani, pentru a da timp prevenirii abuzurilor, potrivit unor propuneri obţinute de Reuters.

Demersul apare după ce, la începutul acestei luni, guvernul Statelor Unite a anunţat reglementări pentru tehnologia de inteligenţă artificială cu scopul de a preveni abuzurile autorităţilor şi a cerut Europei să evite abordările agresive.

Planul Executivului UE, redactat într-un document de 18 pagini, survine pe fondul discuţiilor la nivel mondial referitoare la sistemele care au la bază inteligenţa artificială şi care sunt utilizate pe scară largă de către agenţiile care aplică legea. Potrivit Comisiei, este nevoie să fie introduse reguli stricte pentru întărirea reglementărilor actuale care protejează viaţa privată şi datele personale.


”Prin extinderea prevederilor actuale, viitorul cadru de reglementări ar putea merge mai departe şi să includă o interdicţie limitată în timp a utilizării tehnologiei de recunoaştere facială în spaţiile publice”, arată documentul UE. În timpul perioadei de interzicere, cuprinsă între trei şi cinci ani ”ar urma să fie identificată şi dezvoltată o metodologie solidă pentru evaluarea impactului acestei tehnologii şi a măsurilor de gestionare a riscurilor posibile”, potrivit UE.

Ar urma să fie exceptate de la interdicţie proiectele de securitate şi activităţile de cercetare şi de dezvoltare.

Documentul mai sugerează impunerea de obligaţii dezvoltatorilor şi utilizatorilor de inteligenţă artificială, în timp ce ţările vor trebui să numească autorităţi care să montorizeze respectarea noilor reguli. Comisia va solicita opinii referitoare la acest document înainte de a lua o decizie finală, potrivit oficialilor europeni.

Comisarul pentru sectorul digital şi concurenţă Margrethe Vestager ar urma să prezinte propunerile luna viitoare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: