La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Liviu Dragnea a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului și a plecat în vacanță – ședința a eșuat din lipsă de cvorum

de Vladimir Ionescu 8.8.2017

Sesiunea extraordinară pentru votarea ordonanțelor de urgență adoptate în ședința de vineri a Guvernului s-a dovedit un fiasco, din cauza numărului mare de absenți.

La Senat, ședința plenului a fost suspendată la 10 minute de la deschidere, când Călin Popescu Tăriceanu a constatat oficial lipsa cvorumului.

La Camera Deputaților, încercarea de a organiza o ședință a plenului ar putea duce la o sesizare a CCR, din cauza lipsei cvorumului din Biroul Permanent. 

Din tot acest haos a lipsit Liviu Dragnea, președintele CD, omul care a convocat sesiunea extraordinară și apoi a plecat în vacanță.

L-a desemnat ca înlocuitor pe Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a dus la apariția celebrei OUG 13.

Dragnea se afla luni în Capitală și a participat la o întâlnire cu reprezentanții capitalului autohton.

Procedura

Ordonanţele de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere, potrivit legislației.

Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.

Lipsă de cvorum în Biroul Permanent

Deputații opoziției au acuzat că sesiunea extraordinară este „fără bază constituţională” şi ar putea fi considerată „un abuz în serviciu”.

Secretarul Camerei Deputaţilor Cristian Ghinea (USR) a explicat că toți reprezentanții opoziției au fost prezenți la ședința de dimineață a BP, dar au lupsit social-democrații, în frunte cu Liviu Dragnea.

Pentru că Biroul nu a avut cvorum, sesiunea extraordinară a Parlamentului nu putea fi convocată, iar Ghinea a amenințat că orice tentativă de a ocoli acest fapt simplu va fi atacată la Curtea Constituţională.

Cel împuternicit de Liviu Dragnea să-i țină locul în fruntea camerei inferioare a Parlamentului, Florin Iordache, susține că sesiunea a fost convocată „regulamentar şi constituţional”.

Membrii Biroului Permanent şi liderii de grup ar fi fost sunaţi luni și au decis, „cu o majoritate covârşitoare”, programul pentru marți.

Potrivit explicațiilor lui Iordache, Biroul Permanent anunțat pentru marți, ora 11.00, trebuia să stabilească doar comisiile unde urma să fie trimis proiectul aprobat de către Executiv.

În cele din urmă, Ordonanța privind școlile doctorale, cea care trebuia votată de deputați, a fost trimisă la comisiile de specialitate.

Această OUG prevede că acestea îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

“Extinderea temporară a acreditării şcolilor doctorale până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie  2019, era necesară pentru ca acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale şi să poată emite diplome şi titluri universitare recunoscute de către Ministerul Educaţiei Naţionale”, a explicat vineri Guvernul.

La Senat, OUG-urile aprobate vineri au fost trimise în comisii

Ședința de plen a camerei superioare a fost suspendată rapid, întrucât în sală erau prezenți doar 58 de persoane din 136, adică sub cvorumul de 69 de senatori.

“Cvorumul legal de lucru nu este îndeplinit. (…)

Constatând că s-a făcut conform prevederilor constituționale convocarea Senatului, ședința de Birou permanent a fost statutară, ne-am îndeplinit obligația pe care o aveam în Constituție prevăzută de art. 115.

Constatăm că nu suntem în cvorum și, având în vedere repartizarea către comisiile de specialitate a proiectelor de lege pentru aprobarea ordonanțelor, comisiile vor putea să lucreze, noi nu avem de făcut decât să ridicăm ședința. Vă mulțumesc pentru prezență”, a spus Tăriceanu, după numărarea celor prezenți.

După 10 minute, în care prședintele Călin Popescu Tăriceanu a constatat lipsa cvorumului, s-a decis trimiterea în comisiile de specialitate a OUG-urile adoptate în ședința de vineri:

  • OUG privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme
  • OUG pentru modificarea Codului muncii (majorarea sancțiunilor pentru munca la negru)
  • OUG pentru plafonarea la 8.500 de lei a indemnizaţei pentru creşterea copilului
  • OUG privind majorarea cu 10% a salariilor poliţiştilor
  • OUG privind drepturile foştilor preşedinţi
  • OUG privind legea farmaciei
  • OUG privind plafonarea pensiilor de serviciu la valoarea salariilor/soldelor celor în funcție
  • OUG privind drepturile persoanelor cu handicap
  • OUG privind ELCEN.

Pentru trimiterea în comisii nu era necesar cvorumul.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.8.2017

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult