marți

23 aprilie, 2024

27 februarie, 2022

UPDATE:

Rușii s-au apropiat la 20 de kilometri de Kiev și la marginea orașului se observă mai multe obiective în flăcări:

De asemenea, lupte intense între cele două tabere au loc pe străzile din Harkov, despre care Kievul spune că îl controlează încă, scrie presa britanică.
Tanc rusesc distrus de ucraineni în apropierea Harkovului.

Forțele ruse sunt la 50 de kilometri de Mariopol, oraș din sud-estul Ucrainei, la Marea Azov, conform unui oficial american citat de CNN.


UPDATE:

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya, fabricat în Ucraina, a fost distrus în urma unui atac asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev, a declarat duminică Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina.

UPDATE:

Poliția rusă a reținut aproape 1.500 de persoane la demonstrațiile pro-Ucraina desfășurate duminică în 44 de orașe din Rusia.


Numărul total al celor reținuți în demonstrațiile anti-război organizate în Rusia după izbucnirea războiului crește astfel la peste 4.500.

Reamintim că autoritățile au amenințat protestatarii că aceste fapte vor fi trecute în cazier, ceea ce le va afecta viitorul.

UPDATE:

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, critică dur “retorica periculoasă” și „comportamentul iresponsabil” al președintelui Vladimir Putin, care a cerut plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse.

„Aceasta este o retorică periculoasă. Acesta este un comportament iresponsabil. Şi, desigur, când combini această retorică cu ceea ce face (Rusia) pe teren în Ucraina – poartă un război împotriva unei naţiuni independente, suverane, declanşează o invazie masivă asupra Ucrainei – situaţia devine şi mai gravă”, a declarat șeful NATO la CNN.

UPDATE:

Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ceea ce el a acuzat ca fiind „declarații agresive din partea țărilor NATO”, informează Reuters. (Detalii AICI-LINK)

UPDATE:

Administrația Prezidențială ucraineană a confirmat o întâlnire a delegațiilor de negociere ruse și ucrainene:

”Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile, la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat.

Alexandru Lukașenko și-a asumat responsabilitatea pentru a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene”.

Întâlnirea va avea loc luni.

UPDATE:

Peste 100.000 de persoane au participat duminică la un marș împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina:

Manifestații de solidaritate cu Ucraina au fost organizate în numeroase alte capitale din lume. În Praga au participat aproximativ 80.000 de persoane, iar premierul, prezent la protest, a spus mulțimii că ceea ce se întâmplă în Ucraina le amintește lor de tancurile rusești ce au intrat în Praga în urmă cu peste 50 de ani.

În toată lumea, oamenii au scandat “Peace” și “Stop Putin”.

UPDATE:

Armata ucraineană a reușit recucerirea orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din țară, după ce forțele ruse ajunseseră în zorii zilei de duminică până aproape de centru.

Ucraina deţine controlul deplin asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regional pe reţelele sale de socializare.

”Controlul asupra Harkovului este complet în mâinile noastre! Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare lucrează, iar oraşul este complet curăţat de inamic”, a scris Oleg Sinegubov pe Telegram, relatează Reuters.

UPDATE:

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru Sky News că, începând cu 24 februarie, nouă civili au fost „uciși sau pierduți” în oraș, cifră ce include două persoane ucise sâmbătă dimineața, când o rachetă a lovit o clădire rezidențială.

Printre cei uciși în Kiev de la începutul războiului se numără și un copil.

Klitschko a repetat că nu există trupe rusești la Kiev, în acest moment, așa cum anunțase și Ministerul Apărării.

Armata și forțele de ordine continuă să detecteze și să neutralizeze sabotorii (forțe speciale), a mai spus primarul Kievului.

Conform britanicilor, se duc lupte importante dinspre căile de acces din nord-est și nord-vest, de unde presează trupele rusești.

UPDATE:

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, instanţa supremă a ONU, pentru intervenţia armată declanșată la 24 februarie, a anunţat Volodimir Zelenski.

UPDATE:

Japonia s-a alăturat țărilor occidentale și anunță blocarea mai multor bănci rusești din sistemul de plăți Swift, a anunțat premierul Fumio Kishida.

De asemenea, va impune sancțiuni care-l privesc pe Vladimir Putin și va suplimenta ajutorul umanitar de urgență acordat Ucrainei.

UPDATE:

Situația din teren, la ora 14.00, ora României, prezentată de Ministerul britanic al Apărării:

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

UPDATE:

Două avioane militare de transport, cu echipamente militare defensive vor pleca în curând spre Polonia, pentru a fi livrate Ucrainei, a anunțat duminică guvernul elen.

De asemenea, Atena trimite, separat de acestea, și o încărcătură cu ajutoare umanitare.

UPDATE:

Ministerul Apărării din Marea Britanie a postat o actualizare a informațiilor despre conflict, spunând că forțele ruse ocolesc Cernihivul după o rezistență puternică, pentru a se concentra asupra încercuirii Kievului.

„Schimburile intensive de artilerie de rachete peste noapte au fost urmate de lupte grele între forțele ruse și ucrainene la Harkov”, a mai precizat sursa, adăugând că „forțele ruse continuă să avanseze în Ucraina de pe mai multe axe, dar continuă să fie întâmpinate cu o rezistență puternică din partea forțelor armate ucrainene”.

UPDATE:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Rusia bombardează zone rezidențiale din Ucraina, dar a avertizat că „vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara”.

„Noaptea trecută în Ucraina a fost brutală, din nou împușcături, din nou bombardamente în zone rezidențiale, infrastructură civilă”, a spus Zelenski, adăugând că „astăzi nu există un singur lucru în țară pe care ocupanții să nu-l considere o țintă acceptabilă. Ei luptă împotriva tuturor. Ei luptă împotriva tuturor viețuitoarelor – împotriva grădinițelor, împotriva clădirilor rezidențiale și chiar împotriva ambulanțelor.”

UPDATE:

Se crede că înregistrările postate pe rețelele de socializare arată un terminal petrolier din afara Kievului în flăcări, după un atac rusesc.

Există, de asemenea, rapoarte că o conductă de gaz din Harkov ar fi fost vizată de atacurile forţelor ruse, după ce orașul a fost supus unui foc puternic. Locuitorii au fost sfătuiți să-și țină ferestrele închise, pentru a nu inhala fumului chimic periculos.

UPDATE:

Delegația rusă stabilită pentru negocierile cu Kievul a ajuns în Belarus pentru discuții și îi „așteaptă acum pe ucraineni” să răspundă invitației, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un brifieng.

Președintele Volodimir Zelenski a respins propunerea, explicând într-un discurs transmis duminică dimineața că negocierile nu pot fi purtate pe teritoriul unui stat care permite și mijlocește agresiunea împotriva Ucrainei.

Discuțiile de la Minsk ar fi putut fi posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul belarus.

Ucrainenii au anunțat anterior că acceptă să negocieze, dar în alte țări. Ei au propus ca discuțiile să aibă loc la Varșovia, Baku, Budapesta sau Istanbul.

UPDATE:

În prima sa apariție televizată de după vineri, Vladimir Putin a ținut un discurs în care a descris din nou invadarea Ucrainei ca fiind o „operațiune specială pentru a oferi asistență republicilor populare din Donbas” și a salutat „eroismul” forțelor speciale ruse care luptă în Ucraina.

UPDATE:

Rusia întâmpină probleme în invazia sa asupra Ucrainei, afirmă un oficial militar NATO citat de CNN. El spune că rușii sunt în urma programului și că situația începe să le scape de sub control.

Rușii „au probleme. Sunt în criză de combustibil, se mișcă mult prea încet, iar moralul este în mod evident o piedică”, a declarat oficialul citat de CNN.

UPDATE:

Lupte de stradă se desfășoară în centrul Harkov (al doilea oraș din Ucraina, cu 1,4 milioane de locuitori), a anunțat Oleh Synehubov, șeful adminsitrației regionale.

Vehiculele militare rusești au intrat în localitate duminică dimineața, în jurul orei 08.00.

Orașul este situat la 32 de kilometri în sudul frontierei cu Rusia și a fost una dintre principalele ținte ale atacurilor ruse.

UPDATE:

Forțele armate ale Ucrainei susțin că au doborât o rachetă de croazieră trasă de pe teritoriul Belarus, a anunțat Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhny pe Facebook:

„În urmă cu câteva minute, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de croazieră trasă asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă Tu-22. Aceasta este o altă crimă de război a BS și Federația Rusă”.

UPDATE:

13 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 de vehicule brindate, 15 tunuri, 3.500 de militari şi 200 de prizonieri apar ca pierderi ale armatei ruse, într-un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a prezentat şi pierderile din rândul populaţiei civile: 198 de persoane au fost ucise (din care trei copii), iar 1.115 persoane au fost rănite, din care 33 sunt minori.

UPDATE:

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apreciat într-un interviu că UE trebuie să-și crească cheltuielile de apărare, întrucât zona de est este oricând expusă unui atac al Rusiei.

”Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic”, a declarat Mateusz Morawiecki în acest interviu publicat şi de grupul german de presă regională Funke Meediengruppe, potrivit agenției AFP cutată de Agerpres.

UPDATE:

Soldați ruși în Harkov

Rușii au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Potrivit BBC, Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale Harkov, a declarat că vehiculele militare ușoare au pătruns în oraș, iar populației i se cere să nu părăsească locuințele.

„Nu părăsiţi adăposturile! Forţele Armate ale Ucrainei elimină inamicul” – a declarat Oleg Sinegubov.

Kievul a rezistat încă unei nopți de bombardamente.

UPDATE:

”Un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate de către aliații occidentali, a anunțat sâmbătă noaptea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Noile sancțiuni convenite de liderii occidentali vor fi aplicate de UE, SUA, Marea Britanie și Canada și au fost prezentate într-un comunicat comun.

Deconectarea de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va împiedica respectivele bănci să opereze în străinătate și va bloca exporturile și importurile rusești, a explicat Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

Anunțul a fost făcut în urma unei discuții cu o serie de lideri occidentali – Joe Biden, Boris Johnson, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz. ”Am stabilit să impunem costuri masive Rusiei”, a spus șefa Comisiei.

UPDATE:

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să intensifice ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

”Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, sprijiniţi de armata rusă, înregistrează ”succese” şi nave ucrainene au atacat vase militare ruseşti în Marea Neagră, a mai spus oficialul.

”Foarte probabil” ca drone americane de recunoaştere să fi ghidat navele ucrainene, a adăugat acesta, dar informația nu se verifică din alte surse.

UPDATE:

Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete stinger în Ucraina, a anunțat sâmbătă cancelarul german.

Olaf Scholz a spus că invazia rusă a marcat un „punct de cotitură” și a adăugat: „Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere de armata invadatoare a lui Putin”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: