sâmbătă

15 iunie, 2024

26 februarie, 2022

Forțele ucrainene au dus sâmbătă o luptă acerbă pentru apărarea capitalei, Kievul fiind împrejmuit de trupele ruse din toate direcţiile. Ceea ce până acum trei zile fusese o metropolă europeană înfloritoare s-a transformat într-o zonă de luptă.

O clădire rezidențială a fost lovită de o rachetă în sud-vestul Kievului, rănind cel puțin şase persoane.

Rusia a stabilit linii de atac în trei orașe — Kiev în nord, Harkov în nord-est și Herson în sud — iar trupele ucrainene luptă pentru a le ține pe toate trei.


Oficiali americani au avertizat că jumătate din trupele mobilizate de Putin la graniţa cu Ucraina au intrat în ţară în cursul zilei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că în acest moment ar fi 100.000 de militari ruși în Ucraina.

1 – Bilanţul militar

Forțele armate ruse susţin că au distrus 821 de obiective de infrastructură militară de pe teritoriul Ucrainei.

„Printre acestea: 14 aerodromuri militare, 19 posturi de comandă și centre de comunicații, 24 de sisteme de rachete antiaeriene S-300 și Osa, 48 de stații radar. Au fost doborâte: 7 avioane de luptă, 7 elicoptere, 9 vehicule aeriene fără pilot”, a declarat Igor Konașenkov, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, citat de Interfax.


Konașenkov a asigurat că atacurile au fost efectuate numai asupra obiectelor infrastructurii militare a armatei ucrainene

Au fost distruse 87 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 28 de lansatoare de rachete multiple, 118 unități de vehicule militare speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei (UAF).

De cealaltă parte, Ucraina a anunţat uciderea a 3.500 de soldaţi ruşi şi capturarea a altor 200.

De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse, conform datelor prezentate sâmbătă dimineața de Ministerul ucrainean al Apărării.

2 – Costul umanitar

Un număr de 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi de la începutul războiului, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, citat de CNN. Alte 120.000 de ucraineni au părăsit țara, fugind de bombardamentele rușilor.

Aproximativ 100.000 au ajuns în Polonia, principala destinație a refugiaților.

Alte 1.115 de persoane, dintre care 33 copii, au fost rănite, a mai spus oficialul.

3 – Progrese mici ale Rusiei în cucerirea obiectivelor-cheie ale invaziei

Rusia nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv militar major al invaziei, a declarat sâmbătă secretarul de stat britanic al forțelor armate, James Heappey.

Forțele ruse nu au capturat orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, iar coloanele blindate care înaintează spre capitala Kiev au fost blocate de rezistența ucraineană, a precizat el.

„Coloanele de blindate care coborau din Belarus și din nord, care urmau să încercuiască Kievul, sunt încă oarecum la nord, deoarece au fost reținute de această incredibilă rezistență ucraineană”, a comentat oficialul.

4 – Negocierile pe tema eliminării Rusiei din SWIFT

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.

„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa.

La presiunea generală, statele care s-au opus ferm eliminării Rusiei din SWIFT (Germania, Cipru, Italia) şi-au revizuit poziţia, arătându-se deschise acestei opţiuni.

5 – Forţarea închiderii strâmtorilor de la Marea Neagră

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit preşedintelui turc Recep Erdogan, într-o postare pe Twitter, pentru blocarea accesului navelor ruseşti în Marea Neagră. Rusia susţine că nu a fost notificată de interdicţia de a tranzita strâmtorile controlate de Turcia.

„Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.

Rusia, prin intermediul agenției de știri Interfax, a declarat că nu a primit nicio notificare oficială cu privire la închidere. Se crede că tweet-ul lui Zelenskiy ar fi fost o solicitare pentru Turcia să ia măsuri, mai degrabă decât o confirmare că acestea ar fi fost puse în aplicare.

Convenția de la Montreux, care guvernează strâmtorile Bosfor și Dardanele, spune că navelor din statele Mării Negre le este permis să se întoarcă în porturile de origine, în timpul războiului.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că executivul de la Ankara nu a luat încă o decizie în acest sens.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: