joi

25 aprilie, 2024

13 octombrie, 2022

Fondul Proprietatea (FP) a amânat pentru martie – aprilie 2023 oferta publică de acțiuni ale Hidroelectrica pe care le deține, ce va duce la mult așteptata listare a companiei la Bursa de Valori București (BVB).

Explicând amânarea ofertei (IPO), programată inițial pentru 15 noiembrie, FP invocă opoziția guvernului român ca listarea să se facă și la bursa din Londra concomitent cu cea de la București, potrivit lui Marius Dan, directorul general adjunct al Franklin Templeton (administratorul FP), citat de Reuters.

De asemeni și pachetul de acțiuni de vânzare ar putea fi diminuat, căci Franklin Templeton se îndoiește că la BVB ar putea fi absorbită o ofertă de 15 – 20% de acțiuni Hidroelectrica, cu o valoare estimată la 2,5 miliarde de euro.


„Pentru a finaliza o IPO (ofertă publică inițială) la Bursa de Valori București, tranzacția ar putea fi diminuată cu 1,0 până la 1,5 miliarde de euro”, a declarat Marius Dan.

Din explicațiile oficialului Franklin Templeton lipsește aceea privind perioada nefavorabilă pentru listări, din cauza incertitudinilor de pe piețele financiare provocate de războiul Rusiei în Ucraina, respectiv de amenințarea recesiunii.

FP deține aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, restul aparținând Ministerului Energiei.

Salrom („promisiunea grafitului românesc”) s-ar lista în mai

To prin metoda vânzării prin IPO a acțiunilor deținute de FP, în mai 2023 urmează să se listeze și Salrom, compania națională a sării, potrivit lui Marius Dan.


Salrom promite să devină și o vedetă a producției de grafit, prin redeschiderea minelor de la Cătălinu și Ungurelașu (Baia de Fier, Gorj), unde producția a fost abandonată în 2004 și 2006 pe motive de neprofitabilitate.

Între timp, grafitul a devenit o resursă foarte valoroasă, în goana globală pentru materiale și minereuri rare.

(Citește și: Ce cărți mai are în mână România: Salrom intră în lanțul bateriilor pentru mașini electrice – listare la BVB pentru a dezvolta exploatarea de grafit”)

 Producția de grafit ar plasa România pe harta producției de baterii electrice și a tranziției la energie verde.

Grafitul este materia primă principală și pentru electrozii industriali, necesari inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen.

Roland Berger urmează să finalizeze un studiu de fezabilitate privind redeschiderea celor două mine, care produceau peste 40.000 tone grafit pe an.

FP deține peste 49% din acțiunile Salrom.

Listarea Hidroelectrica – o condiție pentru banii PNRR greu de îndeplinit?

„Diminuarea pachetului de acțiuni listate ar însemna că guvernul ar putea eșua să-și îndeplinească angajamentul de a pune în circulație 15% din titlurile companiei până la jumătatea anului 2023”, asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), convenit cu UE – comentează Reuters.

Observația, sugerată sau nu de oficialul Franklin Templeton, aduce a avertisment menit să-i convingă pe oficialii guvernamentali să fie de acord cu listarea duală, la București și la Londra.

Oficialii guvernamentali consideră că listarea exclusiv la Bursa de Valori București (BVB) ar spori considerabil lichiditatea acestei piețe.

(Citește și: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să se listeze și la Londra”)

Franklin Templeton spune că, dimpotrivă, BVB nu ar putea atrage marii investitori, că la București Hidroelectrica nu ar fi la fel de vizibilă ca la Londra pentru marii investitori.

Deși, desigur, investitorii nu trebuie să vină în România ca să cunoască mai bine compania, dacă intermediarii ofertei își fac bine treaba.

Până acum au mai fost listate dual și Rongaz (SNG) și Electrica (EL).

Oricum, listarea Hidroelectrica ar putea spori cu circa 50% capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori București, ceea ce ar atrage și acordarea statutului de piață emergentă și de către furnizorul de indici globali MSCI, după ce Bursa l-a obținut din partea FTSE Russell.

Astfel că, marii investitori ar putea fi atrași de listarea Hidroelectrica, promisă de Guvernul României de circa 15 ani.

Hidroelectrica este evaluată de FP la mai mult de 10 miliarde de euro și face profituri de multe miliarde de lei anual.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: