Bursa de Valori București (BVB) va avea șansa de a obține statutul de piață emergentă și după criteriile furnizorului de indici globali MSCI odată cu listarea Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie românească. Hidroelectrica va face BVB să corespundă criteriului de lichiditate a tranzacțiilor.
„Hidroelectrica, companie care are toate premisele de a îndeplini criteriile solicitate de MSCI, este tot mai aproape de momentul prezenței la bursă, ceea ce ne oferă și mai mare încredere că momentul promovări este aproape”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB, pentru Financial Intelligence.
La bursă sunt 3 companii care satisfac criteriul de capitalizare (valoare de piață): Romgaz, Banca Transilvania și OMV Petrom, „dar mai avem nevoie să îndeplinim criteriul de lichiditate”, a precizat Adrian Tănase.
Statutul de piață emergentă scoate o bursă din semi-anonimatul piețelor de frontieră și pe companiile listate în vizorul marilor fonduri de investiții.
Bursa românească a obținut statutul de piață emergent din partea furnizorului de indici globali FTSE Russell în 2020.
„Noi credem că suntem într-un moment cheie privind obținerea statutului de piață emergentă din partea MSCI, promovare care ar avea efecte pozitive nu numai asupra pieței de capital, ci și asupra României”, conchide directorul general al BVB.
13 companii sunt deja în vizorul marilor investitori globali
România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.
Pe parcursul celor 2 ani de la obținerea statutului de piață emergent din partea FTSE Russell, 7 companii rom,ânești au fost incluse în indicii FTSE Global Micro Cap: Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group,Transport Trade Services.
Alte 6 companii au fost incluse în indicii FTSE Global All Cap – Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, TeraPlast.
Ulterior includerii inițiale, s-au înregistrat chiar și o serie de promovări ale companiilor la categorii superioare în cadrul indicilor FTSE Russell. Astfel, Banca Transilvania, OMV-Petrom și Nuclearelectrica au trecut de la Mid Cap la Large Cap, One United Properties și MedLife au trecut de la Small Cap la Mid Cap, iar TeraPlast a trecut de la Micro Cap la Small Cap.
***