Cel mai mare producător de sare din România și unul dintre cei mai relevanți din regiune, Societatea Națională a Sării – Salrom, va dezvolta exploatarea resurselor sale de grafit. Va intra astfel pe harta lanțurilor de producție de baterii pentru mașini electrice. Salrom se va lista la Bursa de Valori București pentru finanțarea acestui proiect, a confirmat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei nu a spus care ar fi zăcămintele vizate, dar două cariere aflate în concesiunea Salrom, Ungurelașu și Cătălinu din Baia de Fier județul Gorj, sunt suficient de bogate în grafit ca să merite dezvoltarea exploatării, potrivit unor surse apropiate Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), consultate de CursDeGuvernare.
În 2013, Salrom a încercat să redeschidă cele două mine, deschise în 1979 (Ungurelașu) și în 1967 (Cătălinu).
Cele două mine au fost închise în anul 2006, respectiv 2004, pe motive de neprofitabilitate.
Pînă atunci, România producea peste 40.000 tone grafit pe an.
În urmă cu doi ani, mina era încă lăsată în paragină, potrivit presei locale.
Grafitul este o materie primă principală și pentru electrozii industriali, inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen. Este esențial pentru fabricarea bateriilor pentru mașini electrice, alături de litiu și cobalt. Există demersuri și pentru valorificarea acestor resurse, sub presiunea unor interese private.
„Salrom este o companie de stat pe care am început să o reformăm anul acesta. Noua conducere a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor”, a declarat Claudiu Năsui pe pagina sa facebook.
Salrom va atrage finanțare prin Bursă peste un an
Salrom va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a mai anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, conform deciziei de aprobarea a începereii procedurilor de listare.
„Am avut întâlniri şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care ne va ajuta în acest proces”, a mai spus Claudiu Năsui, lăsând astfel să se înțeleagă intenția autorităților de a atrage finanțare din partea berd prin achiziție de acțiuni noi, emisie într-o ofertă publică inițială.
(Citiți și: „Ambasadorul Emil Hurezeanu: România are rezerve strategice de cadmiu și litiu care ar putea atrage o investiție germană într-o fabrică de baterii”)
Procedurile de listare a Salrom „vor dura cel puţin un an. Iar la final vom avea o companie modernă care îşi va putea finanţa uşor investiţiile. Până atunci, Salrom are nevoie de reformă”, a mai spus ministrul Economiei.
Un răspuns
Si vom livra grafit la fel cum livram concentrate de Cu si litiu…si altii produc bateriile pentru automobilele electrice( Suedia, Germania, Franta) urmeaza Ungaria ( atras ISD de cca 2 mld $), Polonia, Serbia……
Model dezvoltare similar tarilor africane