sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 aprilie, 2022

Cel mai mare producător de energie electrică al României, Hidroelectrica, este evaluată la 49,62 miliarde de lei (10,04 mld. euro) de către acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP), într-un raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Aprobarea listării la Bursă de către Ministerul Energiei a dus deja la creșterea valorii celei mai mari companii românești cu circa 10% în doar două luni. O acțiune Hidroelectrica ar valora aproape 111 lei.

Pachetul de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica, deținut de FP valorează peste 9,92 de miliarde de lei și creșterea valorii sale au crescut valoarea FP cu 6,47 % (peste 883 milioane de lei).


FP informează că, la calculul valorii activului net la data de 31 martie 2022, metoda de evaluare utilizată a fost Valoare justă (Valoare pe baza raportului de evaluare)/acţiune.

„Raportul de evaluare a fost actualizat cu cel mai recent discount pentru lipsa marketabilităţii, estimat de KPMG România conform aprobării acţionarilor pentru listarea companiei la bursă”, mai spune raportul FP.

KPMG evaluează deţinerea de 20% a Fondului Proprietatea la 9,9 mld. lei la final de martie 2022, în creştere de la 9 mld. lei de la evaluarea precedentă, cea din februarie, adică un impact asupra VAN de plus 6,5%.

Marile dividende ale Hidroelectrica

Scumpirea energiei și costurile mult ,mai reduse decât ale celorlalțiproducători energetici constrituie explicația perfromanțelor Hidroelectrica.


Pentru 2022, compania şi-a bugetat venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, dar profitul net este estimat la 2,miliarde de lei.

Cel mai mare producător de electricitate al României a obținut anul trecut un profit net de 3,019 miliarde de lei, iar dividendele totale pe care ar urma să le distribuie se ridică la 3,543 miliarde de lei.

Statul, prin Ministerul Energiei, urmează să încaseze dividende de 2,836 miliarde de lei de la Hidroelectrica.

Din această sumă 2,266 miliarde de lei vin din profitul net din 2021, adică peste 80% din ceea ce poate fi repartizat, potrivit propunerii directoratului companiei, pregătită pentru adunarea acționarilor din 28 aprilie.

S-ar mai putea adăuga alte circa 570 de milioane de lei, prin dividendele speciale distribuite din profitul reportat din anii anteriori, „rezultat din rezerve de reevaluare”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: