sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 martie, 2022

Europa se află într-un moment de răscruce: în această săptămână 3 summit-uri consecutive ar putea poziționa Uniunea Europeană la ”următorul nivel” al răspunsurilor față de agresiunea Rusiei din Ucraina. E vorba de reuniunile NATO, G7 și Consiliul European de la care sunt așteptate decizii importante de apărare comună și sprijin acordat Ucrainei. Adică un răspuns militar, economic și politic.

Toate trei reuniunile sunt găzduite de Bruxelles, și la toate participă președintele SUA, Joe Biden, ceea ce indică interesul american pentru un răspuns unitar global împotriva regimului Putin.

Deciziile NATO sunt în acest moment cele mai previzibile, fiind menite în primul rând să asigure că războiul nu depășește fizic granițele Ucrainei. Ajutorul militar acordat Kiev rămâne deschis, dar nu merge până la a furniza Kiev aeronave sau inviolabilitatea spațiului său aerian.


Deciziile UE în materie de sancțiuni se vor negocia cel mai probabil până în ziua summit-ului, miza cea mai ridicată fiind legată de posibilul embargou pe produse petroliere rusești.

Summitul NATO: trebuie să ia noile decizii de consolidare pe flancul de est

Conducerea NATO a cerut încă de săptămâna trecută comandanților săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalități de a descuraja Rusia după invazia Ucrainei. Planurile vizează suplimentarea trupelor și a sistemelor de apărare antirachetă în Europa de Est.

Cele mai importante decizii vizează:

  • prepoziționarea de trupe suplimentare în România, Bulgaria Polonia și țările baltice
  • suplimentarea munițiilor și echipamentelor prepoziționate în depozitele NATO din Europa Centrală și de Est
  • înființarea de noi grupuri de luptă în Bulgaria și România, eventual în Ungaria și Slovacia.

În Slovacia se operaționalizează un sistem de apărare antirachetă furnizat de Țările de Jos, grupurile de luptă din statele baltice au fost suplimentate, la fel și comanda acestor grupuri care se află Scecin, în Polonia.


În paralel cu consolidarea terestră se produce și cea navală, acolo unde NATO își consolidează prezența în Marea Baltică și Mediterana.

Summitul G7 pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei și ia decizii privind gestiunea efectelor globale

Germania a convocat un summit G7, al celor mai dezvoltate șapte economii de la nivel mondial, joi, la Bruxelles, pentru a discuta răspunsul Occidentului la invazia rusă din Ucraina.

Berlinul, care deține președinția rotativă a grupului țărilor bogate, a profitat de prezența liderilor mondiali în capitala Belgiei pentru a mai ”bifa” o reuniune la nivel înalt, scriu jurnaliștii Financial Times. Aceasta va avea loc joi după-amiază, pe marginea unei întâlniri a liderilor celor 30 de state membre NATO și înaintea unui summit al liderilor celor 27 de state UE.

Joe Biden, președintele SUA, a fost deja invitat la summitul UE, iar liderii tuturor țărilor G7, cu excepția Japoniei, vor fi deja la Bruxelles.

G7 a devenit formatul preferat de liderii lumii pentru coordonarea măsurilor comune împotriva Moscovei. Statele G7 au acționat împreună în ultimele trei săptămâni pentru a elimina condițiile comerciale favorabile ale Organizației Mondiale a Comerțului și pentru a-și alinia sancțiunile împotriva Rusiei, scriu jurnaliștii străini.

Summitul Consiliului European: acordul politic pe deciziile militare și economice

Consiliul European va discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate și apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 și relații externe.

Președintele SUA, Joe Biden, se va alătura liderilor UE în prima zi a Consiliului European pentru o discuție privind sprijinul pentru Ucraina și poporul acesteia și consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei.

Cele mai dificile decizii sunt legate de importurile energetice ale UE din Rusia și de această relație comercială la modul general. Pe fondul solicitărilor formulate luni de președintele Volodimir Zelenski, de a opri toate legăturile comerciale cu Rusia, Consiliul urmează să privească la ”partea goală a paharului”.

Potrivit calendarului anunțat de Consiliu, acesta ”va discuta despre prețurile energiei care se mențin la niveluri ridicate și impactul acestui fapt asupra cetățenilor și întreprinderilor”.

”Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuție, propunând opțiuni privind asigurarea unor prețuri accesibile la energie și a securității aprovizionării. (…) Consiliul European își va continua discuția cu privire la modul de construire a unei baze economice mai solide, astfel cum se prevede în Declarația de la Versailles, în special prin reducerea dependențelor strategice în domenii sensibile precum materiile prime critice, semiconductorii, sănătatea, dimensiunea digitală și alimentele”, arată documentul oficial.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: