miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2021

Spania a propus Comisiei Europene să înceapă să facă „achiziţii în grup” de gaze naturale pentru a creşte puterea de negociere a UE în faţa exploziei preţului la energie.

„Dacă achiziţionarea de vaccinuri în grup funcţionează, de ce nu ne sporim puterea de negociere făcând o achiziţie de grup şi o rezervă strategică de gaze în Europa?”, a întrebat retoric premierul spaniol  Pedro Sanchez, citat de AFP și DIGI24.

Propunerea a fost făcută cu ocazia unui forum economic la Pontevedra (nord-vestul Spaniei), la care a participat şi premierul  portughez Antonio Costa.


Acest tip de achiziţii ar constitui o modalitate „de a răspunde în comun la problemele care privesc nu doar Spania şi Portugalia”, ci „întreaga Uniune Europeană”, a adăugat şeful guvernului spaniol, precizând că a făcut propuneri în acest sens „Comisiei Europene şi tuturor ţărilor membre”.

Explozia prețurilor

Preţul la gazele naturale a explodat în ultimele săptămâni pe pieţele mondiale, atrăgând după sine o creştere a preţului la electricitate în cele mai multe ţări din Europa, printre care și Spania, Franţa şi Italia.

Tendința de scumpire a fost susținută de creșterea cererii datorate redresării economice mondiale după luni de carantină coronavirus. Importurile chineze au sporit problemele, iar Rusia a răspuns cererii din această direcție.

Agenția Internațională de Energie a atras atenția Rusiei că trebuie să sporească livrările spre Europa ca să arate că este un partener de încredere.


Mai multe ţări europene au luat măsuri pentru a limita impactul acestei creşteri asupra facturiore consumatorilor, cum ar fi Spania, unde guvernul a decis să scadă temporar TVA-ul la electricitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: