luni

20 mai, 2024

2 octombrie, 2021

Spania a propus Comisiei Europene să înceapă să facă „achiziţii în grup” de gaze naturale pentru a creşte puterea de negociere a UE în faţa exploziei preţului la energie.

„Dacă achiziţionarea de vaccinuri în grup funcţionează, de ce nu ne sporim puterea de negociere făcând o achiziţie de grup şi o rezervă strategică de gaze în Europa?”, a întrebat retoric premierul spaniol  Pedro Sanchez, citat de AFP și DIGI24.

Propunerea a fost făcută cu ocazia unui forum economic la Pontevedra (nord-vestul Spaniei), la care a participat şi premierul  portughez Antonio Costa.


Acest tip de achiziţii ar constitui o modalitate „de a răspunde în comun la problemele care privesc nu doar Spania şi Portugalia”, ci „întreaga Uniune Europeană”, a adăugat şeful guvernului spaniol, precizând că a făcut propuneri în acest sens „Comisiei Europene şi tuturor ţărilor membre”.

Explozia prețurilor

Preţul la gazele naturale a explodat în ultimele săptămâni pe pieţele mondiale, atrăgând după sine o creştere a preţului la electricitate în cele mai multe ţări din Europa, printre care și Spania, Franţa şi Italia.

Tendința de scumpire a fost susținută de creșterea cererii datorate redresării economice mondiale după luni de carantină coronavirus. Importurile chineze au sporit problemele, iar Rusia a răspuns cererii din această direcție.

Agenția Internațională de Energie a atras atenția Rusiei că trebuie să sporească livrările spre Europa ca să arate că este un partener de încredere.


Mai multe ţări europene au luat măsuri pentru a limita impactul acestei creşteri asupra facturiore consumatorilor, cum ar fi Spania, unde guvernul a decis să scadă temporar TVA-ul la electricitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: