22 martie, 2022

Statele Uniunii Europene vor fi obligate să facă stocuri de 90% în depozitele de gaze naturale, pentru iarna viitoare. Iar colosul rus Gazprom nu ar mai putea fi certificat ca operator al unor asemenea depozite, potrivit unui proiect de regulament, pe care Comisia Europeană îl va propune miercuri, înaintea sumitului în care liderii UE  (23 martie) vor dezbate soluțiile pentru securitatea energetică.

„Rata de umplere propusă de 90% este un nivel necesar și adecvat pentru a asigura securitatea aprovizionării pe timpul iernii în cazul unor întreruperi grave de alimentare”, spune proiectul de regulament privind securitatea aprovizionării (SoS), citat de Euractiv.

În România, nivelul minim obligatoriu de stocare este de 30% din cantitatea de gaze necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu al unui furnizor. Anul trecut, Guvernul ridicase obligativitatea stocării.


Gazele extrase din depozite contribuie cu 25-30% la acoperirea consumului de iarnă și funcționează ca rezervă- tampon în cazul întreruperilor de alimentare, neprevăzute, notează Comisia în proiectul citat.

Nivelul scăzut al stocurilor de gaze în depozitele europene de astă vară (cu circa 10% sub media altor ani) a contribuit la scumpirea de aproape 4 ori a gazelor naturale în UE, în ultimul an (cu vârfuri de 6 și 9 ori în funcție de evoluția conflictului și apoi a războiului din Ucraina).

Statele membre UE fără posibilități de stocare se vor asigura că operatorii de pe piețele lor au acorduri cu operatorii de depozitare din statele membre care le au. Accesul lor la capacitatea de transport transfrontalier va trebui să fie echivalent cu 15% din valoarea anuală a țării.

Cum va fi scos din joc Gazprom

Colosul rus Gazprom, care operează capacități de stocare importante mai ales în Germania și Țările de Jos, ar putea fi scos din joc printr-o nouă schemă de certificare, potrivit proiectului Comisiei.


Noua schemă de certificare a operatorilor de stocare a gazelor exclude orice entitate care ar putea pune în pericol securitatea energetică a UE.

Autoritățile naționale de reglementare „vor refuza certificarea dacă se demonstrează că o persoană sau entitate care controlează sau exercită în mod direct sau indirect orice drept asupra operatorului sistemului de stocare (…) poate pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie sau interesele esențiale de securitate ale oricărui stat membru al Uniunii.”

Gazprom este suspectat că și-a menținut în mod deliberat depozitarea la un nivel scăzut în timpul verii anului care a precedat invazia Ucrainei.

Comisia Europeană a început, în octombrie, să analizeze afirmațiile conform cărora Rusia își folosește poziția de primul furnizor de gaze din Europa pentru a provoca scumpirea gazelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: