miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2021

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spune că în conturile companiei de asigurări City Insurance nu au intrat la timp banii promiși de unul dintre acționari. Compania, specializată în asigurările de răspundere civilă auto (RCA), riscă încă odată falimentul. Multora dintre clienții săi li se poate prelungi cu luni așteptarea până ce li se va asigura despăgubirile.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021” spune o informare a ASF, publicată miercuri.

ASF mai adaugă doar că „va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”.

Lider de piață fără bani 


City insurance aștepta de la i3CP echivalentul circa 150 de milioane de euro, corespunzător cu subscrierea de noi acțiuni menite să capitalizeze liderul pieței RCA, ca să evite falimentul.

Pe de altă parte, i3CP a ajuns, în aprilie, la un acord de cumpărare a pachetului majoritar de la Vivendi International, tranzacție care urma să fie finalizată în trimestrul 3, potrivit unui comunicat City Insurance.

Potrivit informării ASF, i3CP încă nu a plătit nici pachetul de acțiuni pe care urma să-l preia de la Vivendi.

City Insurance este liderul pieței asigurărilor generale din România, cu o cotă de piață de aproape 26% din totalul 2,5 miliarde de lei al primelor brute subscrise în primul trimestru din 2021, potrivit unui raport al ASF.


Asigurările RCA acoperă 47% din totalul asigurărilor generale.

Lider și la reclamații, de mulți ani

În 2014, City Insurance se număra printre cele 3 companii care  cumulau 65% din reclamații. Una dintre companiile reclamate era Astra, care a falimentat. O alta era Euroins care a însoțit City Insurance în istoria reclamațiilor până în acest an.

În 2017 ASF  a constatat neîndeplinirea planului de redresare de către City Insurance şi a decis intrarea companiei în procesul de rezoluţie, după o altă operațiune de capitalizare nereușită.

În ianuarie 2021 Euroins și City Insurance, au fost amendate de ASF pentru plata întârziată a despăgubirilor din dosarele RCA. Volumul reclamațiilor este impresionant.

(Citiți și: „City Insurance și Euroins au cumulat în august reclamații cât toată piața germană a RCA în 14 ani – Confederația transportatorilor din România”)

Numărul reclamațiilor la ASF la adresa firmelor de asigurări a crescut cu aproape 500% față de acum 4 ani.

Perspective nesigure

Nici ASF și nici Fondul de Garantare (FGA) nu au putut spune când și cum se va rezolva situația și nici dacă se va declara falimentul City Insurance. Consiliul director al ASF nu are programată, deocamdată, o ședință specială dedicată subiectului, iar programul obișnuit este să se întrunească o dată pe săptămână.

Dacă ASF constată situația de faliment a City Insurance, FGA preia bazele de date ale acesteia în termen de 30 de zile, apoi va primi cererile de plată ale păgubiților, care vor fi onorate numai după ce o instanță va declara definitv falimentul, potrivit precizărilor celor două instituții.

Acționarul majoritar al City Insurance este încă Vivendi International SRL cu 85,23% din titluri iar  Nicolae Mușat are 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, potrivit Profit.ro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: