duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2021

Numărul reclamațiilor la ASF la adresa firmelor de asigurări a crescut cu aproape 500% față de acum 4 ani. Doar în luna august 2021, City Insurance și Euroins au cumulat echivalentul reclamațiilor întegistrate de intreaga piață germană RCA în decurs de 14 ani.

Aceste date au fost oferite luni de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care într-un comunicat acuză Parlamentul României că a devenit complice al unui ”dezastru anunțat” în piața asigurărilor auto obligatorii.

Potrivit comunicatului COTAR:


”În ultimii doi ani și jumătate au fost vizibile problemele foarte grave din interiorul pietei de asigurări private din România, pe care, în teorie, o supraveghează sectorul de asigurări din cadrul ASF. Parlamentul României l-a numit pe Cristian Roșu responsabil de acestor sector important din cadrul ASF, astfel încât cei care au contribuit la numirea lui poartă responsabilitatea faptelor acestuia.

Nimeni nu poate pretinde că nu au fost cunoscute problemele de pe această piață, din moment ce toate au fost comunicate de COTAR și au apărut în mess-media. În această perioadă, COTAR a tras semnale de alarmă repetate în legătură cu lipsa totală de supraveghere a pieței asigurărilor RCA din România, iar astăzi, din cauza unor funcționari incompetenți și a unor cumetrii politice păguboase, piața de asigurări a ajuns din nou în situația de acum 5 ani: primele două societăți de asigurari (CityInsurance și Euroins) care vând polițe RCA, au grave dificultăți financiare și nu-și mai pot onora obligațiile de despăgubire”.

Organizația transportatorilor afirmă: ”Dacă astăzi o persoană are un accident acoperit de o poliță RCA la CityInsurance, este programată la constararea daunei în a doua jumatăte a lunii septembrie – deși termenul legal e de 3 zile lucrătoare.

Euroins achită despăgubirile cu mare întârziere și plătește doar atât cât are chef, justificând că plata a fost efectuată în baza nivelului de trai din România – fără nicio legătură cu legea RCA.


Acestea sunt rezultatele gravelor derapaje ale supraveghetorului care se preface că nu vede și nu aude, de mai mulți ani, abuzurile celor doi asiguratori pe care i-a protejat până în ultimul moment. (…)

Disoluția autorității instituțiilor românești este fără precedent. Dacă o firmă mică ar fi prezentat extrase de cont false, de zeci de milioane de euro, dacă ar fi transmis raportări financiare false și ar fi încălcat o lege specială, de sute de ori pe zi, timp de peste 3 ani, acea firmă ar fi fost mediat închisă, iar administratorul ei ar fi fost cercetat penal și condamnat.

Totuși, vedem clar cum se face excepție de la această regulă, în cazul City Insurance: atât Parchetul General, cât și Oficiul împotriva Spălării Banilor și ANAF par a proteja unele companii, ajutându-le să comită abuzuri și infracțiuni. Iar Parlamentul României nu are nicio reacție.”

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul pieței asigurărilor, a amendat în ianuarie 2021 Societatea de asigurare – Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei şi Euroins România asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza plăţii cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: