duminică

2 aprilie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 martie, 2021

Leul a mai pierdut un ban față de euro, miercuri, iar cursul mediu anunțat de Banca Națională a României a înregistrat al patrulea record istoric consecutiv de depreciere la 4,9251 lei / euro.

Leul a mai înregistrat deprecieri atât de abrupte doar când, la sfârșitul lunii februarie 2020, amenințarea COVID -19 devenise certă, sau, pe plan intern, când au fost impuse reglementări foarte ostile mediului de afaceri, așa cum a fost OUG 114 / 2018.


Tendința multianuală a cursului este de multă vreme de depreciere, cu o alură în fapt lineară (în ciuda perioadelor de acumulare a tensiunilor) care exprimă reacția pieței la cronicizarea dezechilibrelor economiei românești, așa cum se vede în graficul următor.

Unul dintre aceste dezechilibre este cel al contului curent.

(Citiți și: „Deprecierea leului: Deficitul contului curent contează mai mult decât sarcina mare a datoriei pe septembrie”)

Pe de altă parte, deprecierea accelerată a leului vine în contextul creșterii aversiunii la risc și a creșterii dobânzilor pe modelede puternice pe marile piețe, ceea ce defavorizează monedele economiilor emergente.


Leul s-a depreciat cu peste 1,1% față de euro, de la începutul anului, proporție care nu este îngrijorătoare pentru BNR, potrivit declarațiilor oficialilor săi, care consideră că pierderi de curs de până la 3 – 4% sunt firești. Leul este de obicei cea mai stabilă monedă din regiune, dimntre cele care au un regim de flotare controlat.

Seria de recorduri istorice a început, de fapt în 3 martie, când a sărit peste pragul de rezistență la depreciere de 4,875 lei / euro, iar în 29 martie s-a desprins de un alt prag, de la 4,89 lei / euro.

Marile salturi ale euro ar putea urma chiar din acest an

Analiștii Băncii Transilvania se așteaptă la o medie a cursului pe 2021 de 4,90 lei / euro și un salt al acesteia până la 4,93 lei / euro anul viitor. Ne putem aștepta la maxime mult mai mari, de peste 4,93 lei / euro dacă media va fi de 4,90 și anul a început cu 4,8691 lei / euro.

Un alt salt ar putea înregistra cursul mediu în 2023, până la 4,96 lei / euro.

Mult mai severe sunt, ca de obicei, previziunile medii ale analiștilor CFA® din România, care văd un curs de 4,9708 lei / euro la orizontul următoarelor 12 luni (martie 2022 față de martie 2021)

În iunie anultrecut, se așteptau ca în această vară euro deja să ajungă la 4,9608 lei / euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: