marți

23 aprilie, 2024

31 martie, 2021

Leul a mai pierdut un ban față de euro, miercuri, iar cursul mediu anunțat de Banca Națională a României a înregistrat al patrulea record istoric consecutiv de depreciere la 4,9251 lei / euro.

Leul a mai înregistrat deprecieri atât de abrupte doar când, la sfârșitul lunii februarie 2020, amenințarea COVID -19 devenise certă, sau, pe plan intern, când au fost impuse reglementări foarte ostile mediului de afaceri, așa cum a fost OUG 114 / 2018.


Tendința multianuală a cursului este de multă vreme de depreciere, cu o alură în fapt lineară (în ciuda perioadelor de acumulare a tensiunilor) care exprimă reacția pieței la cronicizarea dezechilibrelor economiei românești, așa cum se vede în graficul următor.

Unul dintre aceste dezechilibre este cel al contului curent.

(Citiți și: „Deprecierea leului: Deficitul contului curent contează mai mult decât sarcina mare a datoriei pe septembrie”)

Pe de altă parte, deprecierea accelerată a leului vine în contextul creșterii aversiunii la risc și a creșterii dobânzilor pe modelede puternice pe marile piețe, ceea ce defavorizează monedele economiilor emergente.


Leul s-a depreciat cu peste 1,1% față de euro, de la începutul anului, proporție care nu este îngrijorătoare pentru BNR, potrivit declarațiilor oficialilor săi, care consideră că pierderi de curs de până la 3 – 4% sunt firești. Leul este de obicei cea mai stabilă monedă din regiune, dimntre cele care au un regim de flotare controlat.

Seria de recorduri istorice a început, de fapt în 3 martie, când a sărit peste pragul de rezistență la depreciere de 4,875 lei / euro, iar în 29 martie s-a desprins de un alt prag, de la 4,89 lei / euro.

Marile salturi ale euro ar putea urma chiar din acest an

Analiștii Băncii Transilvania se așteaptă la o medie a cursului pe 2021 de 4,90 lei / euro și un salt al acesteia până la 4,93 lei / euro anul viitor. Ne putem aștepta la maxime mult mai mari, de peste 4,93 lei / euro dacă media va fi de 4,90 și anul a început cu 4,8691 lei / euro.

Un alt salt ar putea înregistra cursul mediu în 2023, până la 4,96 lei / euro.

Mult mai severe sunt, ca de obicei, previziunile medii ale analiștilor CFA® din România, care văd un curs de 4,9708 lei / euro la orizontul următoarelor 12 luni (martie 2022 față de martie 2021)

În iunie anultrecut, se așteptau ca în această vară euro deja să ajungă la 4,9608 lei / euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: