luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2020

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK, pentru a aplica măsurile de ajutor de stat destinate companiilor mari şi IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei în anul 2019.

Actul normativ precizează că este vorba de măsurile „autorizate deja de Comisia Europeană, în cadrul termenului limită de implementare până la data de 31.12.2020”.

Programul va permite susținerea prin intermediul noilor instrumente, mai ales prin garantii de stat la credite, a aproximativ 600 de companii mari, cu o cifră de afaceri cumulată ce depășește 580 de miliarde de lei și care angajează aproape peste 1.700.000 de salariați.


„De asemenea, noile produse vor fi accesibile și unui număr de aproape 6.700 IMM-uri medii și mari, un segment important al economiei, ale căror nevoi pot depăși în anumite situații limitele aferente programului IMM Invest, care cumulează o cifră de afaceri de peste 360 de miliarde de lei și având un număr de angajați care depășește 900.000 de persoane”, potrivit actului normativ.

Ordonanța a fost necesară „pentru asigurarea certitudinii juridice privind separarea organizațională și funcțională a activităţii desfăşurate de EximBank în nume şi cont propriu de activitatea promoţională desfăşurată în numele şi în contul statului în vederea implementării măsurilor de sprijin şi de ajutor de stat autorizate în temeiul reglementărilor Uniunii Europene”,

Asfel, ordonanța precizează că, „pentru activitatea de asigurare desfășurată în numele și în contul statului, EximBank acționează în calitate de instituție de susținere oficială a creditelor la export, Export credit Agency-Agenția pentru Credite la Export”.

Actul normativ reglementează și obligațiile reciproce ale Ministerului Finanțelor Publice și Eximbank aferente programului.


Guvernul și Eximbank lucrează acum la detaliile procedurii aferente programului, care urmează să stabilească criteriile de acordare a ajutorului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: