marți

16 aprilie, 2024

28 martie, 2023

Legea avertizorului de integritate, care constituia unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a amânat aprobarea cererii a doua de plată din PNRR, a fost prmulgată marți de președintele Klaus Iohannis.

Documenul promulgat de marți de Klaus Iohannis a fost votat pe 21 martie de Camera Deputaților, cu modificări de ultimă oră operate pentru ca modificările aduse legii avertizorului public să corespundă cerințelor executivului comunitar.

România, în calitate de stat membru UE, a trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.


Legea constituie jalon PNRR și a fost unul dintre cele două motive pentru care Comisia Europeană nu a dat avizul de principiu pe cererea a doua de plată din PNRR.

Celălalt jalon care a blocat aprobarea vizează țintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Cererea de plată numărul II – pentru 3,2 miliarde de euro – a fost transmisă către Comisia Europeană pe 15 decembrie 2022. Comisa avea la dispoziție 2 luni să analizeze și să dea acordul de principiu pe această cerere.

Termenul a fost depășit din cauza faptului că Bruxelles a considerat că Guvernul României nu a îndeplinit cele 2 ținte de mai sus.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: